Menu Zavřít

Hejtmani ODS se diví, co se v Praze děje

26. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Nejvyšší krajští představitelé občanských demokratů odpovídali na otázky týdeníku EURO

(Perex) Týdeník EURO položil dvanácti hejtmanům z ODS dvě otázky na téma mediálního útoku premiéra Mirka Topolánka na místopředsedu strany Pavla Béma. Ten osloven nebyl, protože se ho kauza přímo dotýká. Většina hejtmanů se shodla, že by politici ODS neměli prát špinavé prádlo na veřejnosti, své spory by měli řešit na kongresu strany a všichni představitelé občanských demokratů před krajskými volbami táhnout za jeden provaz. Tyto spory dle nich mohou poškodit výsledek ODS ve volbách. Ve středu 24. září se dvanáct občanskodemokratických hejtmanů a pražský primátor Pavel Bém při setkání s prezidentem Václavem Klausem na Pražském hradě shodlo, že na rozdíl od stranického vedení mezi sebou nevedou sebezničující boj a politici ODS by měli převzít jejich styl práce a jednotu.

1. Považujete za oprávněný mediální útok Mirka Topolánka na Pavla Béma, když tvrdí, že Pavel Bém spolupracuje s Vlastimilem Tlustým proti němu a celé vládě? 2. Nesvědčí to o pokusu zbavit se odpovědnosti za případný špatný výsledek krajských a senátních voleb a obvinit pak celé vedení ODS z nejednotnosti?

Petr Bendl, Středočeský kraj
1. Nám všem již určitě stačí kauza Tlustý. O žádný rozpor mezi předsedou a prvním místopředsedou strany nestojíme. Neměli bychom se zabývat zbytečnostmi. Pokud někdo chce řešit nějaké spory, nechť to činí na kongresu. To je pravé kolbiště. 2. Tyto věci nemá cenu nyní řešit. Musíme se snažit, abychom ve volbách uspěli, a táhnout za jeden provaz.

Petr Skokan, Liberecký kraj 1. Byla to předsedova chyba. Vybral si špatný cíl ve špatný čas. 2. Vyvolalo to ve mně dojem, že jde o snahu odvést pozornost od hlavního problému. Čím? Poslanec Jan Morava přece nepotřeboval kontrolovat Vlastimila Tlustého, Olgu Zubovou, Libora Ježka a další z vlastních pohnutek.

Pavel Bradík, Královéhradecký kraj 1. V osobní rovině je to věc Mirka Topolánka. Samozřejmě, že spory poškozují ODS, a tímto způsobem je řešit nemusel. Hodnotím to však zpovzdálí a nevím, zda bych ve stejné situaci nejednal podobně jako Mirek Topolánek. 2. Volby jsou ještě daleko a mám pro pracovně přetížené pány ve vypjaté emoční situaci pochopení. Nevěřím v teorie spiknutí a plánované vypouštění informací. Volič však informace médií o virtuální skutečnosti vnímá jako pravdivější, než je realita.

Libor Lukáš, Zlínský kraj 1. Tyto věci se mi určitě nelíbí. Označil bych to již za téměř národní folklor. Nikdo by neměl přes média takto útočit. Měli bychom tyto problémy řešit mezi sebou uvnitř strany a netahat je ven.
2. Pokud všechny strany sporu uzavřou příměří a soustředí se na úspěch ODS ve volbách, nebudeme muset řešit, kdo je za co odpovědný. Správným kolbištěm pro souboj názorů je kongres ODS. Politik ukáže svou státnickost, když nebude vytahovat účelově různé kauzy. Toto je zbytečné zatahování hejtmanů do her, o nichž nic nevědí a které nás poškozují.

Ivan Kosatík, Olomoucký kraj
1. Nelíbí se mi, když se politici ODS na veřejnosti navzájem kritizují. Proto neudělám stejnou chybu.
2. Věřím, že volby můžeme vyhrát. A nemluvím jen o našem kraji. Je dobře, že nikdo z těch, o nichž se mluvilo, není na kandidátce. A věřím, že to tak lidé pochopí. Doufám, že nás nepotrestají za to, co se stalo v Praze.

Josef Pavel, Karlovarský kraj 1. Považuji jej za vysloveně nešťastný. 2. Nemyslím si, že tyto dvě věci spolu souvisejí. Chápu to spíš jako výsledek obrovského mediálního tlaku, kterému premiér čelí. Samozřejmě, že nepovažuji za standardní, aby se takto ODS chovala. Dlouhodobě stavíme na tom, že jsme uvážliví, umíme komunikovat uvnitř strany i se svým okolím bez emocí a útoků a snažíme se nabízet konstruktivní alternativy. Navzdory této roztržce si myslím, že voliči v krajských a senátních volbách budou spíše přihlížet k tomu, jak ODS pracuje v regionech a jaké její politika přináší praktické důsledky, než k podobným nedorozuměním.

Jiří Šulc, Ústecký kraj
1. Představitelé žádné politické strany si nemají vyměňovat názory přes média, protože skoro vždy mohou nastat nepřesnosti, nepochopení či překroucení. Od toho jsou schůzky grémia či výkonné rady ODS.
2. Samozřejmě, že nás takové jednání před volbami poškozuje. Měli bychom táhnout za jeden provaz a pracovat, nikoli jako Vlastimil Tlustý nám dělat díry do lodi pod čarou ponoru.

Ivo Toman, Pardubický kraj
1. O tom nic nevím. Nevím, kdo s kým proti komu jde. Nevím, co je na tom pravdy. Propaguji svou kandidátku a program a mám pocit, že se v Praze všichni zbláznili. Do minulého týdne jsem neslyšel jméno Jan Morava. Jsem pražskými událostmi netknutý, ale apeluji na všechny, aby problémy řešili s chladnou hlavou. Vše se dá vyřešit v klidu. 2. Doufám, že v Praze berou krajské volby vážně. Pro ODS budou volby do Poslanecké sněmovny snazší, když bude v krajích ODS. To je hodně důležité! Pokud ODS ztratí v krajích, bude oslabena i pro parlamentní volby.

Evžen Tošenovský, Moravskoslezský kraj
1. S údivem sleduji dění v Praze v posledních dnech. Absolutně nechápu některá prohlášení Mirka Topolánka v této chvíli. 2. Na souboje o postavení v ODS je volební kongres, a nikoli předvolební období - tři týdny před volbami.

Miloš Vystrčil, kraj Vysočina 1. Současné pnutí naší kampani rozhodně neprospívá. Takové věci si mají pánové vyříkávat na různých setkáních ODS, nikoli přes média.
2. Nevím, kdo, kde, s kým a jak. K tomu se nechci vyjadřovat, nemám dost informací. Musíme se především snažit, aby volby dopadly co nejlépe. Musíme přesvědčit občany, že tyto záležitosti nemají vliv na práci, kterou se snažíme pro ně v krajích odvádět.

Jan Zahradník, Jihočeský kraj
1. Tady, v jižních Čechách, se zabývám jinými věcmi. Mám jiné starosti než toto hašteření. Sleduji to zpovzdálí a přes média. O kauzách nemám dost informací. 2. Nejdůležitějším pro mne je můj hlavní úkol obhájit náš výsledek v krajských volbách. Jediné, co bych snad chtěl vzkázat svým kolegům, je, aby nám nechali klid na práci a volební kampaň.

Petr Zimmermann, Plzeňský kraj
1. Viděl jsem to v televizi a není mi jasné, proč je spojil. Pokud bere Pavla Béma za stranického konkurenta, pak si to mají vyřídit na kongresu. Od toho kongres je. Dle mne to obvinění nemá reálný základ. A čtyři týdny před volbami bych to rozhodně neventiloval.
2. Ne. Je to pouze konkurenční boj. Důkaz vypjaté atmosféry, prostě zkrat.

KL24

Souvislosti

V neděli 21. září propukl ve vedení Občanské demokratické strany konflikt.
Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek obvinil v diskusním pořadu TV Prima Nedělní partie místopředsedu strany Pavla Béma, že spolu s Vlastimilem Tlustým tíhne k politice opoziční smlouvy a škodí ODS.
Téhož dne však konflikt i skončil.
Na večerním jednání grémia strany si oba politici svůj spor vyjasnili.

  • Našli jste v článku chybu?