Menu Zavřít

HIGH - TECH VOLÍ PREZIDENTA USA

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

E l e k t r o n i c k ý     p r ů m y s l

George W. Bush, syn bývalého amerického prezidenta George Bushe, obhájil před několika dny guvernérské křeslo státu Texas. Jaký by měl prezident George Bush junior vliv na americký elektronický průmysl?

Tuto otázku si minulý týden položil Gary Chapman v deníku The Los Angeles Times a pokusil se na ni odpovědět.Bush byl ještě před guvernérskými volbami hlavním republikánským kandidátem pro prezidentské volby v roce 2000. Jeho pozice je však po volbách, ve kterých získal 69 procent hlasů, mnohem silnější. Republikáni si navíc uvědomují, že nový prezident, stejně jako v roce 1992 a 1996 demokrat Bill Clinton, bude potřebovat silnou podporu afroamerické a latinskoamerické populace. A tu mladý Bush má. Bushe navíc podporují i lidé z elektronického průmyslu (v angličtině high-tech industry) v Texasu.

Mnozí, kdo v Texasu nežijí, si stále myslí, že tento stát Unie žije jen z plynu a ropy. To však dávno není pravda.

Chapman připomíná, že Austin, hlavní město Texasu, byl nedávno časopisem Fortune pasován za nejlepší americké město pro podnikání. Je to především zásluhou elektronického průmyslu. Město se objevilo i na titulní straně týdeníku Time, který ho označil za hlavního konkurenta známého Silicon Valley, údolí, kde se doposud koncentrovaly významné elektronické firmy. Ani současný pokles ve výrobě mikročipů, který by ještě před čtyřmi lety Austin citelně postihl, se na hospodářství města nijak významně neprojevuje.

Nejvýznamnější firmou je v tomto ohledu Dell Computer. Michael Dell je ve svých třiatřiceti letech bohatší než Bill Gates v témže věku. Zároveň je i nejbohatším obyvatelem Texasu. Jeho majetek se pohybuje někde mezi 11 a 13 miliardami dolarů. A není sám. Ve středním Texasu je i několik dalších „dellionářů .

V Houstonu zase sídlí společnost Compaq Computer, největší výrobce osobních počítačů na světě, která loni pohltila firmu Digital Equipment, svého času druhého největšího výrobce PC. Dallas je zase znám jako největší producent počítačových her a v San Antoniu sídlí firma SBC Corp., která je vlastníkem společností Southwestern Bell, Pacific Bell a čtvrtiny mexického Telemexu. A pokud americké úřady schválí oznámený nákup, získá SBC podíl i ve společnosti Ameritech, čímž se stane nejsilnější telekomunikační firmou světa. Podle některých zpráv by se měla do Texasu brzy přemístit i telekomunikační firma WorldCom-MCI.

Všechny tyto firmy podporují Bushe juniora, nejpopulárnějšího guvernéra v his-torii státu Texas. Jeho kritici se pokusili poukázat na skutečnost, že Bush zatím pro elektronický průmysl moc neudělal, ale zdá se, že právě jeho pasivita dravým korporacím vyhovuje. Guvernérovo heslo zní jasně: „vláda by měla dělat jen velmi málo věcí, ale zato pořádně .

EBF24

V roce 1995 Bush podepsal zákon o reformě telekomunikací, včetně státního Fondu telekomunikační infrastruktury (TIF), což je v USA největší program na podporu připojení škol, knihoven a zdravotnických zařízení na světovou internetovou síť. Do roku 2005 z něj bude investováno 1,5 miliardy dolarů.

Paradoxem je, že právě elektroničtí magnáti se v roce 1992 postavili za Clintona, a zbavili tak Bushe seniora prezidentského křesla. Předseda správní rady Hewlett - Packard John Young a tehdejší šéf Apple Computer John Scully svolali před šesti lety tiskovou konferenci, na které oznámili, že spolu s dalšími 150 podnikateli ze Silicon Valley podporují Clintona. Young a Scully jsou však už dávno pryč. Současní vládci počítačového byznysu jsou v průměru o deset až dvacet let mladší a v roce 2000 se zřejmě postaví za Bushe. „Uplynulých šest let jsme žili ve zvláštní situaci určené symbiózou mezi Clintonem a elektronickým průmyslem. Ta symbolizovala Clintonem deklarovanou ‚třetí cestu , tj. příklon demokratů k vlivnému byznysu namísto silné vlády a odborů. Éra Clintonových elektro-demokratů končí a nastává éra Bushových elektro-republikánů, uzavírá Chapman.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).