Menu Zavřít

Hilton kraluje Česku

28. 7. 2006
Autor: Euro.cz

Žebříček hotelů s největším obratem sestavila redakce Food-Service

PRAHA (mez) – Pražské hotely Hilton, Marriott a Corinthia Towers tvoří trojici, v níž v roce 2005 turisté nejvíce utáceli. Vyplývá to z ankety odborného časopisu Food-Service, jenž i letos sestavil žebříček pěti desítek českých hotelů, které se mohou pochlubit největšími tržbami.
V první desítce se toho oproti loňské anketě příliš nezměnilo. Vypadl z ní jen pražský hotel Pyramida, provozovaný sítí OREA Hotels a nově se objevil andel’s hotel & suites. Jako jediný reprezentant nepražských hotelů figuruje v top ten karlovarský hotel Pupp. Z dalších nepražských hotelů se nejlépe umístily sedmnáctý Excelsior v Mariánských Lázních a osmnáctý Holiday Inn v Brně. Jediný hotel ze žebříčku, jehož tržby přesáhly miliardu, je zmíněný pražský Hilton - se svými 788 pokoji dosáhl loni obratu 1,31 miliardy korun. Byť se jedná o úctyhodnou částku, oproti předloňsku jde o pokles. V roce 2004 totiž Hilton utržil bezmála 1,4 miliardy korun. Pomyslným skokanem roku je naopak hotel Bílý Hořec v Harrachově. Celkově se sice umístil až na čtyřicátém sedmém místě, nicméně své tržby dokázal zvednout nejvíc z celé konkurence, z předloňských dvanácti na loňských patnáct milonů korun, což je plných 25 procent.
“Výsledky přinášejí přehled důležitých čísel z hospodaření v roce 2005. I když stále odmítají zveřejnit své údaje významné hotely jako jsou InterContinental Praha, Four Seasons a Mövenpick, jsou výsledky ankety zajímavé a přinášejí přehled o vývoji na českém hotelovém trhu,” uvedla šéfredaktorka Food-Service Maria Horníková.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).