Menu Zavřít

Historická reorganizace

16. 12. 2004
Autor: Euro.cz

Náklady na unbundling dosáhnou miliard korun

Zlomový. Takový byl letošní rok pro českou energetiku. Elektroenergetické a plynárenské společnosti rozjely zásadní restrukturalizační projekty. Elektrárenská společnost ČEZ v polovině června oznámila, že mění vnitřní uspořádání firmy a přechází na strukturu holdingového typu. V rámci letos představeného projektu Vize 2008 má nastat transformace společnosti, jaká nemá v historii české energetiky obdoby. Největší změnou je rozdělení distribuční a obchodní činnosti v jednotlivých regionálních distributorech ovládaných ČEZ. Společnosti Severočeská, Západočeská, Severomoravská, Východočeská a Středočeská energetická nejprve právně oddělí distribuci a obchodování s elektřinou, následně vše sloučí do dvou samostatných firem. První bude spravovat distribuční síť, druhá pak prodávat elektřinu zákazníkům. ČEZ zároveň vyčlení řadu podpůrných činností do sdílených středisek, a to budou nově vytvořené dceřiné firmy. Celkem jich vznikne deset. ČEZ se v rámci Vize 2008 snaží splnit dva cíle: první je povinnost vyhovět takzvanému unbundlingu. Evropská komise totiž schválila v roce 2003 směrnici, která nařizuje členským zemím oddělení výroby, distribuce přenosu a prodeje elektřiny. Druhým cílem je snížit provozní náklady.

Mění i konkurence.

Obdobnou transformaci oznámil i největší konkurent ČEZ v tuzemsku, německá společnost E.ON, která ovládá Jihočeskou a Jihomoravskou energetiku. Němci chtějí založit tři nové firmy, obchodní, servisní a distribuční. Zachována budou tři centra E.ON v České republice, a to v Brně, Praze a Českých Budějovicích, ačkoliv si Němci původně chtěli nechat jen dvě centra a zrušit pražskou pobočku. Servisní a obchodní centrála bude na jihu Čech a distribuce v moravské metropoli. Jihočeská a Jihomoravská energetika v následujících letech postupně zaniknou. Na unbundling se ovšem letos nezačali připravovat jen elektroenergetici, ale i plynárenské firmy, společnosti ovládané německou RWE, tedy Transgas a osm regionálních distribučních firem. Energetické společnosti již nyní varují, že náklady spojené s unbundlingem dosáhnou několika miliard korun, které musí někdo firmám zaplatit, v tomto případě především koneční odběratelé. Chystané změny část odborníků považuje za nejdražší experiment, který se kdy v energetice odehrál. Firmy navíc chystají další opatření, jak se úspěšně připravit na otevření trhu s plynem a elektřinou. Počátkem prosince poslanci schválili návrh zákona, podle kterého by měl být do roku 2007 liberalizován trh s elektrickou energií a s plynem.

ebf - tip - debata

Rozsáhlá expanze.

Německý koncern RWE počátkem března oznámil, že veškeré obchodní aktivity společnosti RWE Energy, jež ovládá české distribuční plynárenské firmy, bude řídit společnost RWE Energy Czech Republic. Jinak panoval v plynárenství relativní klid. O největší rozruch v energetice se tak postaraly události kolem elektrárenské ČEZ. Novým generálním ředitelem polostátní firmy se 1. dubna stal Martin Roman, který nahradil koncem roku 2003 odvolaného Jaroslava Míla. Pod Romanovým vedením se ČEZ se střídavými úspěchy zúčastnil několika privatizací majetkových podílů v zahraničních energetických firmách. Letos v polovině července ČEZ získal skupinu tří bulharských regionálních distribučních firem za více než 280 milionů eur, tedy zhruba devět miliard korun. Elektrárenská firma rovněž koupila západní skupinu distributorů, kterou tvoří Pleven, oblast Sofia a Sofia město, kde je celkem 1,9 milionu zákazníků. Úspěchem skončily i aktivity ČEZ v Rumunsku, kde se stal vítězem veřejné soutěže na privatizaci distribuční společnosti Electrica Oltenia. Cena transakce nebyla zveřejněna, ale z informací týdeníku EURO vyplývá, že ČEZ by měl za ovládnutí společnosti zaplatit kolem šesti miliard korun. Ne vždy byly privatizační snahy elektrárenské firmy úspěšné. V tendru na prodej Slovenských elektrární firma neuspěla, porazil ji italský Enel, který nabídl vyšší cenu. Významnou roli tady sehrál i slovenský ministr hospodářství Pavel Rusko, který se údajně nechal slyšet, že Slovenské elektrárne Čechům nikdy neprodá. ČEZ chce v expanzi pokračovat i v dalších letech. Zájem má především o státní podíly v polských distribučních firmách, případně o elektrárny v Bulharsku.

Majetkové změny.

Na trh s elektrickou energií vstoupil letos nový hráč. Společnost J&T koupila od elektrárenské společnosti ČEZ 34 procenta akcií Pražské energetiky za 4,4 miliardy korun. Finančníci chtějí svoje působení v Pražské energetice rozšířit, mají zájem především o tu část firmy, která prodává elektřinu koncovým zákazníkům. Stát letos posílil svoji pozici ve společnosti ČEPS, která spravuje páteřní síť pro rozvod elektřiny na území České republiky. Poté, co od ČEZ získal třetinový podíl v rozvodné firmě, stal se jejím jediným vlastníkem. Za menšinový podíl zaplatí stát ČEZ v několika splátkách 7,1 miliardy korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).