Menu Zavřít

Historický VII. Dům na Malé Straně získal své jméno podle horoskopu. Architekti jeho rekonstrukci pojali jako výtvarné dílo

19. 8. 2022
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Svoboda a Williams
  • Šestipodlažní budova bývalého pivovaru na Malé Straně loni prošla rekonstrukcí. Nyní se zde nachází 17 bytů k prodeji

  • Za návrhem stojí architektonická studia FormaFatal a ateliér SAD. Původní prvky kombinují s moderním designem a kontextem stavby

  • Projekt stojící v blízkosti Valdštejnské jízdárny byl pojmenován podle horoskopu Albrechta z Valdštejna

  •  

V 16. století bydleli bohatí měšťané a šlechtici z pražské Malé Strany v nazdobených palácích obklopených velkými zahradami. Mnoho zdejších domů ale původní obyvatelé po čase opustili, a tak není divu, že dnes potřebují zevrubnou rekonstrukci. V případě 17 bytů z projektu nazvaného VII. Dům se jí zhostila dvě renomovaná architektonická studia.

FormaFatal pod vedením Dagmar Štěpánové a tým architektů Ateliéru SAD v čele s Martinem Kalhousem po dobu čtyř let spolupracovaly na opravě bydlení s výhledem na Pražský hrad, jeho jižní zahrady, katedrálu sv. Víta a sousední Valdštejnský palác. Prodej rezidencí o dispozicích od 1 do 5 + kk startuje nyní a má ho na starosti realitní kancelář Lexxus Norton.

Její makléři zdůrazňují, že atmosféra Malé Strany dodává domu punc uměleckého díla, jaké v Praze nemá srovnatelného konkurenta. „Prodáváme luxusní byty a domy v Praze bezmála 30 let, ovšem VII. Dům je nemovitostí zcela mimořádnou. Citlivé propojení historie a moderního designu spolu s geniem loci Malé Strany je naprosto úžasná kombinace. Představovat klientům byty takového formátu je nám ctí,“ říká Miroslav Šibal z Lexxus Norton.

Dovolená pod Pražským hradem patří k nejlevnějším památkovým destinacím na světě
Přečtěte si také:

Dovolená pod Pražským hradem patří k nejlevnějším památkovým destinacím na světě

Původní budova s klasicistní fasádou byla vystavěna na místě někdejšího pivovaru v 16. století. O tři stovky let později prošla proměnou podle plánů významného pražského architekta a dvorního stavitele Josefa Zobela, který stojí i za přestavbou domu U Hybernů nebo Vrtbovského paláce.

Penthouse pod Hradem

Byty mající výměru od 21 do 323 čtverečních metrů se zde nacházejí v celkem šesti podlažích, samozřejmě propojených výtahem. Ty níže položené mají typicky klenuté stropy, zatímco vyšší patra nabízejí výhled jednak na okolní pamětihodnosti a jednak na nádvoří ležící uprostřed domu. Unikátní je mezi nimi podkrovní penthouse, který má soukromý vstup již o podlaží níže a poskytuje velkorysý prostor s výhledy na všechny světové strany.

Vypracování projektu pro jedinečný podkrovní byt a zajímavě členitý prostor v přízemí domu se ujal tým architektů ze studia SAD. „Náš přístup vycházel z pokory ke geniu loci tohoto krásného domu a z touhy učinit jeho prostory příjemné pro stávající moderní a nadčasové bydlení,“ konstatuje Martin Kalhous, jednatel ateliéru SAD.

Ostrov blažených v Bratislavě. Grau architekti postavili lázně inspirované antickou kulturou i první republikou
Přečtěte si také:

Ostrov blažených v Bratislavě. Grau architekti postavili lázně inspirované antickou kulturou i první republikou

Sídlo zároveň oplývá moderním zázemím, které kontrastuje k historizujícímu vzhledu. Například schodiště si totiž bere inspiraci z klasicismu, ale nad ním visí svítidla navržená zcela v souladu s aktuálními trendy. Soudobým dojmem působí také reprezentativní konferenční místnost.

Barevný i materiálový minimalismus spolu s chytrým využitím geometrických tvarů a struktur vévodí též interiérům jednotlivých rezidencí. Na první pohled dle realitní kanceláře Svoboda & Williams, která má některé z bytů rovněž v nabídce, zaujmou kamenné portály z božanovského pískovce, ručně vyráběné prvky z ledového skla Baxa design, česká designová svítidla či umělecké intervence do reprezentativních společných prostor.

S úctou k minulosti

Na nádvoří s balkony a zelení zůstalo několik prvků původní stavby. „Příběh VII. Domu nám dal možnost k celému projektu přistoupit spíše jako k výtvarnému dílu. Stavíme do popředí samotný objekt a jeho jedinečnost,“ uvádí hlavní architektka prostoru Dagmar Štěpánová. Minulosti vzdává hold skrze dubové podlahy a okna.

Samotné jméno bytového projektu přímo souvisí s historií místa, konkrétně s postavou vojevůdce Albrechta z Valdštejna, jenž byl znám pro svoji lásku k astrologii. Současný název nemovitosti vymyslelo umělecké studio Visualio, které v autorské zprávě píše, že když jeho lidé uviděli na stěně budovy popisné číslo sedm, vybavilo se jim, že Albrecht se narodil ve znamení Vah, jež odpovídá sedmému domu zvířetníku. Aby se kruh zcela uzavřel, použili designéři tvar souhvězdí i při tvorbě prezentací k prodeji stavby.

BRAND24

„Vizuálně se historie promítá do koláže textu názvu domu VII. Dům a vyobrazení souhvězdí Vah, které odhaluje astrologickou podstatu konceptu. Tvar hvězd evokuje tečky a dvě z nich vhodně nahrazují diakritiku textu, takže s ním zcela splývají,“ popisují vzhled propagačních materiálů. Navíc sedmička byla historicky považována za šťastné číslo.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).