V Langenlois znají révu od třináctého století
Během putování po šachovnici rakouských vinařských oblastí se dnes zastavujeme na políčku Kamptal. Oblast je charakterizována řekou Kamp, synonymem pro ni je největší vinařské místo země, město Langenlois. Ani Kamptal není coby samostatná oblast dávnějšího data. Reorganizací vinařských území Rakouska v roce 1993 vznikl rozdělením někdejšího Kamptal–Donau–land. Rozloha révových výsadeb zde činí 3263,46 hektaru v případě bílých druhů a zhruba pětkrát méně plochy připadá na modré odrůdy – 603,54 hektaru. S velkou převahou tu vládne Veltlínské zelené, jež je největším hitem v paletě nabízené produkce. Veltlíny z Kamptalu vykazují typické vlastnosti: ostrou pepřovitopaprikovou dochuť a velice silný potenciál pro ležení na lahvi. Malá rozloha ploch s modrými sortami však neznamená, že by vína z nich připravená stála někde na okraji. Naopak, i když je červených vín nevelké množství, vykazují překvapující kvalitu a jsou stále více žádána. Zdejší vinaři se rozhodli jít nevyšlapanou cestou a většinu červených připravují jako cuvée, mnohdy velice neobvyklých složení. Dokázali scelením odrůd potlačit některé jejich vlastnosti a naopak jiné zvýraznit a postavit kupáže takových kvalit, že vlastně sami sobě, tedy svým vyhlášeným bílým vínům, připravili konkurenci. V centru oblasti – městu Langenlois – bylo prokázáno osídlení již v dobách neolitických a je odnepaměti známo svým spojením s vinohradnictvím. V informačním komplexu Ursinhaus můžeme nalézt vinotéku s nabídkou zdejší vinařské produkce, kde šedesátka vinařů z města a okolí předvádí na 200 druhů vín. Symbolem oblasti je světoznámý „révový kopec Heiligenstein. Do strání se sklonem až 30 stupňů situovaných jižním směrem se po většinu dne opírá slunce a „pekelně pálí . Tato dispozice dává révě dozrát do vskutku výjimečných hodnot a umožňuje z ní připravit vína špičkových parametrů. Není proto divu, že se na zdejších svazích objevily vinné keře už v roce 1280, jak alespoň tvrdí listina nalezená v klášteru města Zwettl. Objedná–li si konzument láhev s etiketou „Kamptal , očekává téměř samozřejmě nejvyšší třídu. Aby tomu tak bylo, vytvářejí vinaři skupiny za účelem kontroly a garance nejvyšší kvality. Je to například Österreichische Traditionsweingüter – sdružení, které se snaží zavést klasifikaci tratí podle vzoru francouzských „Cru . Spolek K & K Kamptal–Klasik v Langenlois zase ošetřuje skupiny Veltlínských zelených a červených kupáží v místě zrozených a ručí za jejich původ a kvalitu. O totéž pečují i Schönberger Stoamandl v Schönbergu a Zöbinger Steinjuwel v obci Zöbing. Cílem všech těchto skupin vinařů je přesvědčit klienta, že o kvalitě vín označených některou z nich není třeba pochybovat. A pozvolna se jim to daří, proto Kamptal získává pověst oblasti se standardně vysokou a neměnnou kvalitou. K tradičním veltlínům a ryzlinkům se s puncem nejvyšší jakosti a skvělé pitelnosti připojují i mnohdy opomíjené Neuburské a hlavně módní, ve zdejších podmínkách však skvěle si vedoucí Chardonnay. Díky péči vinařů, počínající již ve vinohradu, se tak korpulentní, důrazná pikantní vína z oblasti Kamptal stále častěji objevují na stolech v těch nejlepších restauracích. Vedle uvedeného Langenlois, kde mezi velká jména patří bratři Jurtschitschové nebo Willi Bründlmayer a jistě také Rudolf Rabl, se musím zmínit i o Zöbingu, místě poblíž věhlasného Heiligensteinu. Tam se o vinice starají a vína produkují například Jungwirthovi, Ensbacherovi a také Franz Schweiger. Do výčtu obcí patří bezesporu i Gobelsburg s vinaři Daschlem, Haimerlem a všemi dalšími. Opomenout nelze ani Kammern – zde je doma Josef Hirsch – a Straß, kde se mluví o jménech Peter Dolle, Bruno Heindl či o známém zámeckém sklepě Metternich–Sándor.
Nabídka týdne
Kreuzbichl 1999, jakostní víno suché, cuvée
Producent: Sonnhof Jurtschitsch, Langenlois, Kamptal
Předložené cuvée Kreuzbichl je markantním příkladem toho, jak přistupuje k přípravě červených vín triumvirát bratří Jurtschitschů z Langenlois.
Při vědomí, že modré odrůdy nedosáhnou takových hodnot jako v jižních oblastech země, a ve snaze přiblížit červená co nejvíce věhlasu tamních vín bílých volili scelování. V tomto případě se jedná o použití dvou typických rakouských odrůd, Frankovky a Zweigeltrebe. Výsledkem je znamenité, plnohodnotné víno, báječně vystavěné. Podíl zweiglu v něm svým sametovým koncem odlomí růžky a ztlumí do příjemné míry rustiku frankovky, která však ponechá kupáži svůj důraz a taninový dojem v konci.
Obsažné, jadrné víno ve sklence jiskří rubínovou barvou, chlubí se brilantním jasem. Vůně vás osloví širokým záběrem mnoha tónů, objeví se zde vyzrálost a švestkový nádech, nalézt se dají i stopy po červeném ovoci a v dozvucích se prosazuje lehký nádech zemitých složek a dřeva. A chuť jenom potvrdí, že se u Jurtschitchů pustili správnou cestou. Není jednoduchá, skladba je však snadno poznatelná. Jednotlivé části jsou dostatečně výrazné, nikoliv však opanující celkový dojem. Kulatá, se všemi markanty obou odrůd, ovšem pečlivě vyváženými. Na konci s mírným důrazem karamelovo dřevité dochuti, která je jen naznačená, nerušící předchozí složky. Harmonie barvy, vůně a chuti dokládá cizelérskou práci, jakou všem svým vínům věnuje sklepmistr vinařského domu Sonnhof.
Víno, které povznese dojem pokrmů z tmavého masa a divočiny v odvážných kořeněných úpravách, si ale dokážu nejlépe představit samostatně jako průvodce klidného večera. Za partnera bych zde však volil muže
- znalce, který umí najít a ocenit jeho jemnou, brilantně vyváženou kompozici.
Již asi víte, že vína od Jurtschitschů na náš trh dodává firma Neubauer & syn. Láhev cuvée Kreuzbichl, která vám přinese pří–jemné zážitky, můžete u Neubauerů zakoupit za 360 Kč.