Objímat stromy už se na Vysočinu nejezdí.
Ovšem dovolená se tu dá strávit aktivně. Výlety po Českomoravské vrchovině, Žďárských vrších či Železných horách stojí za to jak pěšky, tak i na kole. V regionu se navíc nacházejí tři unikátní památky zapsané na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.
Telč a jeho historické centrum jsou jedním z nich. Přímo na rozlehlém náměstí se můžete ubytovat v původně gotických apartmánech s názvem Chornitzerův dům. Provozuje je rodina, která se před lety rozhodla zachraňovat historické budovy a poskytnout jim nový účel. Všechny stavby, které zrekonstruovali, spadají do konceptu Domy s duší.
Nedávno jsme objevili Pivovar Kamenice nad Lipou. Chátrající budova původního kamenického pivovaru se dočkala v roce 2016 rekonstrukce.
Vznikl tak moderní pivovar s restaurací. Uvnitř nás uchvátily cihlové klenby, vysoké stropy a velká okna prosvětlující celý prostor. K poctivému jídlu z české kuchyně servírují samozřejmě výběr místních piv.
Většinu si můžete zakoupit i s sebou domů a nabídka sahá od ležáků přes IPU, Bock, světlé Weizen až po tmavý Stout.
Není nutné trávit každou dovolenou aktivně a vymýšlet, jaké výlety si naplánovat. Občas rádi vyrazíme na místa, ze kterých nemusíme během celého pobytu vytáhnout paty. Čtyři z nich vám doporučujeme nejen pro odpočinkový víkend. Nicméně právě tato doba stačí k tomu, abyste využili všech služeb, které tyto hotely a penziony nabízejí. Víkend je zároveň ideální pro ochutnání místní kuchyně.
Strávit celé dva dny na jednom místě zaručuje, že vám jídelní lístek vydrží tak, abyste se po dvě večeře neopakovali. My jsme to vyzkoušeli, i proto vám můžeme jejich restaurace doporučit. Ochutnali jsme tu téměř celou nabídku.
Zámecká restaurace Honoria, Chateau Herálec
Zámecké sídlo v malé vesnici Herálec na Vysočině patří k tomu nejlepšímu, co může Česko v rámci ubytování nabídnout. Luxusní butikový hotel nás uchvátil velkorysými prostory, nádherným wellness a především milou atmosférou, naprostým opakem snobismu. Doporučujeme se na zámku ubytovat, protože místní snídaně jsou jedny z nejlepších, jaké se v českých hotelech podávají. Etažér s domácím pečivem, pomazánky a sladkosti doplňuje rozsáhlá a la carte nabídka, z níž si v rámci ceny pokoje můžete vybrat cokoli. Snídaně se tak často protáhne do oběda. Večerní nabídka se soustředí na kvalitní suroviny od pečlivě vybraných dodavatelů z okolí. Vyzkoušejte šestichodové degustační menu Pánů Trčků z Lípy ideálně i s párováním vína. Velmi vstřícný personál umí o jednotlivých chodech i vínech vyprávět s nadšením, a tak váš zážitek bude nezapomenutelný stejně jako všechny naše návštěvy v Herálci.
Chateau Hostačov Zámek Hostačov před několika lety koupila rodina českých lékařů, kteří se po dlouhé době v emigraci vrátili do republiky z Austrálie. Našli zchátralou památku, o niž začali pečovat a našli pro ni nový smysl. Rekonstrukce se snažila zachovat historické prvky, nábytek i textilie jsou originály nebo jsou vyrobené na míru. Místní restaurace má romantickou atmosféru, zvláště večer za svitu svíček a skvěle vybraného playlistu se tu sedí opravdu příjemně. V menu je znát vliv rodiny, a tak kombinuje moderní českou kuchyni s chutěmi Commonwealthu. Doporučujeme ochutnat Malva puding, vláčný karamelový dezert z Jižní Afriky, odkud pochází manželka pana majitele. Hostačov je únikem do klidu a skvělé gastronomie, kterou jen tak někde neochutnáte.
Na Čechách V penzionu Na Čechách se ubytuje jen pár hostů, o něž majitelé osobně pečují. Pro ubytované hosty vaří v jakýkoli den, pro veřejnost je otevřeno od pátku do neděle. Stálá nabídka je každý víkend doplňována o sezonní jídla. Věnují se tu naturálnímu přístupu k vaření, a tak jsou všechny ingredience co nejblíže přírodě a v menu najdete i veganské pokrmy. I vizuálně vypadají jídla lákavě, často jsou zdobená lučními květinami nebo bylinkami, které si tu pěstují. Penzion Na Čechách bývá v sezoně plný, proto doporučujeme rezervaci. Nebo si sem přijeďte odpočinout v zimě, kdy jsou okolní louky zasněžené a vy tu můžete sedět u ohně, užívat si dobrého jídla a sledovat zimu z pohodlí penzionu.
Resort Mlýn Černovice Nově otevřený resort Černovice kousek od Tábora nás nedávno uchvátil kromě krásného wellness na břehu rybníka a stylových pokojů především fantastickou kuchyní. Menu je sestavováno z lokálních surovin. Pochutnáte si na přeštickém bůčku, sýrech, zelenině nebo bylinkách přímo z Černovic. Kuchyně se specializuje na poctivá česká jídla se šmrncem francouzského venkova. My jsme byli nadšeni už před objednaným jídlem. Servírují tu neuvěřitelně dobré zauzené máslo s dvěma druhy domácího chleba. To samotné by nám už stačilo ke spokojenosti. Doporučujeme vyzkoušet některou z ryb v nabídce nebo steak, který byl nejen skvěle připraven, ale především vynikal intenzitou chuti. Mlýn Černovice doporučujeme všemi deseti.