Menu Zavřít

Hlavní akcionáři NWR nejsou jednotní

12. 4. 2016
Autor: rasch jan/euro

Investiční společnost Gramercy Funds Management hlasovala proti svým partnerům – firmám Ashmore Investment Management a M&G Investment Management – na valné hromadě New World Resources. Vyplývá to ze zveřejněných výsledků hlasování na valné hromadě NWR.

Gramercy přitom společně s Ashomre a M&G tvoří skupinu AHG, která nyní kontroluje problémovou těžební skupinu NWR, jíž hrozí bankrot. Skupina AHG se přitom prezentovala jako jednotná.

Jednotliví partneři ale mají evidentně rozdílné zájmy. Gramercy tak – na rozdíl od zbývajících dvou firem – hlasovala proti možnosti přeměnit jakékoliv cenné papíry (zřejmě dluhopisy) na akcie a proti zpětnému odkupu akcií NWR. „Je na pováženou, zda jednají ve shodě,“ komentoval postup Gramercy pro Euro.cz šéf skupiny Arca Capital Pavol Krúpa. Arca je akcionářem NWR. Vlastní 3,4 procenta akcií.

ebf - tip - debata

Samotná Gramercy na zaslané otázky Euro.cz dosud nereagovala. Mluvčí skupiny AHG Roman Pařík postup Gramercy nekomentoval.

Arca Capital na páteční valné hromadě rovněž kritizovala, že dceřiná společnost NWR – černouhelný těžař OKD – přefinancovala bankovní úvěry ve výši 11,8 miliardy korun půjčkou od mateřské firmy. Problém je v tom, že vnitropodnikový úvěr je podle Arky výrazně dražší.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).