Menu Zavřít

Hlavní město začíná vypovídat nevýhodné pronájmy. Nájemce klade odpor

25. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Pražský magistrát chce najít nové nájemce prostorů, které v současnosti pronajímá za nevýhodných podmínek. Město vybralo nové provozovatele dvou restaurací na Staroměstském náměstí. V případě jedné z nich však dosavadní nájemce objekt nevyklidil a magistrát se s ním soudí. Při revizi smluv magistrát vychází z analýzy, kterou si nechal zpracovat.

„Výtěžnost z majetku je velice, velice nízká a nesrovnatelná se stavem na trhu s nemovitostmi,“ řekl radní pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO). V případě Staroměstské restaurace platil provozovatel roční nájemné zhruba tři miliony korun, u nového se částka zvedla na zhruba 14,4 milionu korun.

Podobně se na základě soutěže zvedlo nájemné za prostory, ve kterých je restaurace u Kamenného stolu. Město před zhruba devíti měsíci vypovědělo provozovateli smlouvu, ten ale prostory nevyklidil. Magistrát na něj kvůli tomu podal několik žalob a další chystá. „Nájemce se nám bohužel nepodařilo dostat pryč,“ uvedl Procházka.


Holešovická tržnice byla plná problematických smluv: Praha chce nájmy vyřešit do konce roku

 Holešovická tržnice exteriér. Jeden z hlavních vstupů


U obou restaurací bylo možné najít nového nájemce, protože dosavadním skončila smlouva. Podle Procházky bude město postupovat stejně i v dalších případech. „Budeme chtít také přehodnotit některé vztahy především v oblasti správcovských firem, které majetek z velké části spravují,“ doplnil.

MMF24

Hodnota městského majetku je podle Procházky odhadována na více než 300 miliard korun. Řada městských objektů je nevyužitých, a to i na lukrativních místech.

V poslední době magistrát vyřešil například otázku takzvaných radničních domů na Malém náměstí, které pronajal několika organizacím, a nevyužívaných budov v Hybernské ulici, kde Univerzita Karlova vytváří multifunkční kampus. Jedná také o výměně sousední budovy, kterou vlastní stát, za jiné nemovitosti v majetku města. Objekt začátkem června na krátkou dobu obsadili squatteři.

Dále čtěte:

Soudy o Holešovickou tržnici pokračují. Praha se s bývalým správcem nedohodla

Revitalizace Václavského náměstí má zelenou, Praha 1 vydala územní rozhodnutí


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).