Menu Zavřít

Hlavní téma fóra Zlaté koruny: Bude ještě hůř?

10. 4. 2009
Autor: Euro.cz

V Praze se 21. dubna uskuteční čtvrté mezinárodní finanční fórum Zlaté koruny. V Top Hotelu Praha se opět sejdou stovky účastníků, aby diskutovali na téma „Dopady globální krize“.

Autor: Zlatá Koruna

Zatímco na loňském prosincovém fóru Zlaté koruny se hovořilo ještě o krizi jako o konci bezstarostných časů a fascinoval spíše pohled do zpětného zrcátka, dnes již s napětím hledíme na klikatící se silnici, kterou máme před sebou a o níž nevíme, kam vede. Uplynulo pár měsíců a začalo přituhovat. Dubnovému fóru Zlaté koruny dominuje nová otázka. Ta otázka zní: „Bude ještě hůř?“

Záštitu nad IV. mezinárodním fórem Zlaté koruny převzali místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra a ministr financí Miroslav Kalousek. Ministr Kalousek na fóru vystoupí s jedním z hlavních projevů „Dopady hospodářské krize na ekonomiku České republiky“. Jako otevřená a orientovaná na export je naše ekonomika mimořádně zranitelná, o to více nás musí zajímat, jak se ke krizi bude stavět Evropská unie. Máme šanci něco ovlivnit jako předsednická země? To je téma, kterému se na fóru budou věnovat Michal Mejstřík z Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a Petr Zahradník, vedoucí kanceláře EU České spořitelny, oba členové Národní ekonomické rady vlády, která kabinetu radí v krizi.

Na téma „Jaká by měla být role státu a centrální banky v současné krizi“ promluví Pavel Řežábek z vedení centrální banky. S velkým očekáváním bude určitě sledováno vystoupení Lubora Žalmana, předsedy představenstva a generálního ředitele Raiffeisenbank. Bude zaměřeno na jedno z nejfrekventovanějších a nejdiskutovanějších témat poslední doby – „Změní banky úvěrovou politiku vůči podnikům?“

Makroekonomické pohledy na krizi nebývají a nejsou radostné. Stačí sledovat prognózy vývoje HDP pro letošní rok. Ještě nedávno začínaly u kladných čísel, pak sestoupily ke kladné nule, nyní se hovoří o propadu kolem dvou procent a některé odhady jsou ještě pesimističtější. Také makroekonomické zásahy mohou být problematické. „Jaký smysl má přijímat nákladná opatření týkající se budoucích událostí, o nichž v lednu 2009 nevíme s jistotou vůbec nic,“ říká Ladislav Tajovský z Národohospodářské fakulty VŠE. Měli bychom se snést na zem a začít řešit spíše mikroekonomické než makroekonomické problémy, především to, jak budou fungovat podniky a výroba.

S tímto pohledem přijde na finanční fórum jeden z našich předních ekonomů Milan Zelený, který je přesvědčen, že řešení krize je v podnikovém mikru, ne ve státním makru.

KL24

Exkluzivním hostem finančního fóra Zlaté koruny bude opět bývalý premiér Miloš Zeman, který již na minulém fóru zaujal svými názory na řešení krize.

Zájemci o účast na fóru se mohou přihlásit na http://www.zlatakoruna.info/financni-forum.

  • Našli jste v článku chybu?