Menu Zavřít

Hlavy študované

2. 7. 2014
Autor: euro

Politici vládní koalice zřejmě v utajení zavedli soutěž o nejpitomější a nejdražší nápad poškozující české veřejné finance. Dosud jasně vedlo zavedení snížené DPH na léky a knihy, které zřejmě neprojde přes Brusel. Nyní na první pozici vážně útočí čerstvá myšlenka zavést společný vyměřovací základ penzí pro manžele a spolu žijící osoby. Zaplacené pojistné by se prý mělo sčítat a potom dělit dvěma.

Navrhovatelé této famózní reformy buď netuší, jak funguje náš penzijní systém, nebo je to s jejich intelektuálním potenciálem ještě horší, než jsme doufali. To, že náš systém penzí udržuje stále nějakou přijatelnou rovnováhu mezi příjmy a výdaji je dáno jeho zlodějskou konstrukcí, kdy více vydělávající osoby jsou systémem tzv. redukčních hranic brutálně okrádáni o svůj nárok na penzi.

Takže příjmy do jedenácti a půl tisíce hrubého se do vyměřovacího základu započítávají ze sta procent Z částky nad to do třiceti tisíc už jenom z 26 procent a mezi 30 a 103 tisící z 22 procent a vyšší příjmy se započítávají jen ze tří procent. Takže ze zaplacené stovky dostane ten člověk na penzi tři koruny.

Sečtení pojistného by pak znamenalo, že v rodinách, kde má jeden člen vysoký příjem a odvody a druhý velmi nízký, dojde zprůměrováním k přesunu pod výhodnější redukční hranici. Součet dvou stejných penzí pak bude zřetelně výhodnější, než dosavadní dvě různé penze. Takže výdaje na důchody narostou a to zřejmě nikoli nějak zanedbatelně a okamžik zhroucení průběžného systému penzí se citelně přiblíží.

Pak je samozřejmě možné sčítat až hotové vyměřovací základy po uplatnění redukcí, což zase znamená, že vysoce vydělávající osoby budou okradeny nadvakrát, což už je opravdu na emigraci.

Sociální inženýři, hlavy študované, které tohle vymýšlí, přitom řeší problém vyřešený jinými instrumenty, jako je vyživovací povinnost, bezpodílové spoluvlastnictví manželů, vdovecké penze a další instrumenty sociální systému. Nehledě na to, že návrh přináší perverzní motivaci matkám vracet se do produktivního života co nejpozději, ačkoli v zájmu celé společnosti je pravý opak, v situaci, kdy stále tenčící se skupina ekonomicky aktivních lidí bude muset uživit stále rozšiřující se skupinu penzistů.

Apropo, jak k tomu přijde manžel, jehož manželce se prostě makat nechce a hodlá žít co nejdéle z manželovy výplaty? Co s tímto jevem? Dostane manžel šanci zbavit se vyživovací povinnosti k takové partnerce, nebo právo na fyzický trest? Pokud tomu tak nebude, dojde k zásadnímu porušení rovnosti zaručené ústavou. Ale to už je na tyto experty asi opravdu moc složité.


Čtěte také:

Drobní živnostníci na slušný důchod od státu nedosáhnou

Důchod na základě dohody z roku 1959? Česko stále nemá smlouvu s Ruskem

CIF24

Studie: Dnešní třicátníky čeká důchod 6500 korun

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).