Menu Zavřít

Hledá se nová dojnice. Vláda si ze státních firem vytáhne 16 miliard, Babišovi je to ale málo

14. 9. 2018
Autor: čtk

Ekonomice se v Česku daří nejlépe za poslední dekádu a politici toho před volbami náležitě zneužívají. Vláda Andreje Babiše rozhazuje na všechny strany. Jen výdaje na důchody příští rok vzrostou o 37,8 miliardy korun a celkem stát příští rok plánuje utratit o 105,7 miliardy korun víc než letos. Tyto peníze se však musí někde najít. Kromě slibovaných vyšších příjmů z daní se Babiš stále častěji dívá na dosud „nevyužité“ zdroje - rezervy státních firem.

Podle údajů, které týdeník Euro sestavil na základě informací ministerstva financí, si letos jednotlivé resorty z největších podniků jako ČEZ, Lesy ČR, Čepro, ČEPS či Český Aeroholding vyplatí 15,9 miliardy korun. To je ovšem o čtvrtinu méně než loni, kdy stejné firmy vyplatily státu 20,2 miliardy korun.

Nejvíc dividend tradičně vyplácí energetická společnost ČEZ, která v posledních dvou letech resortu financí poslala 10,5 miliardy korun. Ovšem v dobách největší slávy vyplácel ČEZ státu dvojnásobek: v roce 2010 to bylo přes 21 miliard korun.

Ostatní státní či polostátní firmy se tomuto příspěvku ani nepřibližují. Z Lesů ČR putovalo na účty ministerstva zemědělství letos 2,5 miliardy korun, protože dobré časy už byly a většinu peněz už firma státu vyplatila (za posledních pět let to bylo necelých 30 miliard korun).

Neřekneme

Premiér Babiš přitom už dříve oznámil, že plánuje příjmy státního rozpočtu ze státních firem výrazně navýšit. V prezentaci k návrhu rozpočtu na rok 2019 z letošního května uváděl, že jen „příjmy z dividend z majetkových účastí státu spravovaných ministerstvem financí se zvýší o 21 miliard korun“.

 Dividendy a odvody ze státních firem státu

Jde o peníze z privatizačních účtů, které se mají na základě novely zákona zrušit. Stát je v minulosti používal převážně na lepení děr v důchodovém účtu, jinak mají sloužit k odstraňování ekologických škod. Nyní je však kvůli rostoucí ekonomice důchodový účet v přebytku, takže bez novely zákona není možné peníze do rozpočtu převést.

Ze státních firem však může Babiš vytáhnout víc než zmíněných 21 miliard korun. Ministerstvo financí ukázalo, že to umí už v minulém roce, když si nechalo vyplatit rekordní dividendu z Českého Aeroholdingu. I když vedení firmy navrhovalo původně výplatu 503 milionů korun, stát si vzal téměř pětkrát více - po zdanění 2,5 miliardy korun. A to přesto, že firma má velké investiční plány na rozšiřování letiště a budování nové vzletové dráhy a bude prostředky potřebovat.

Činorodý Skavroň

Podobný model se měl opakovat i letos, ale u jiné firmy. Podle informací týdeníku Euro se o prázdninách čile diskutovalo o mimořádné dividendě z akciové společnost ČEPS, která má na starost elektrickou přenosovou soustavu. „Takový návrh existuje, ale nevím, jak to chtějí provést,“ řekl vysoký úředník jednoho z ministerstev pod podmínkou anonymity s tím, že má jít přibližně o devět miliard korun. Týdeníku Euro následně informaci potvrdily další zdroje.

Jak získat prostředky na tak vysokou dividendu? ČEPS by mohl vydat emisi dluhopisů, ze které by následně peníze vyplatil. Výše emise by se mohla pohybovat kolem půl miliardy eur (asi 13 miliard korun). „Myslím si, že s tím tam Babiš vyslal Skavroně (člen představenstva ČEPS - pozn. red). Ale poté, co vyšla najevo nákladná rekonstrukce jeho kanceláří a snaha o 90milionové externí poradenství, bylo pozdrženo jeho usednutí do křesla generálního ředitele,“ řekl týdeníku Euro jiný zdroj z energetických kruhů.


Vláda dostane další peníze do rozpočtu. Bude moci využít prostředky z privatizačního fondu

Předseda ČSSD a místopředseda vlády Jan Hamáček, premiér Andrej Babiš a ministr životního prostředí Richard Brabec


Kvůli Skavroňovým skandálům se tedy plán na vyplacení mimořádné dividendy odsunul na neurčito. Brát je ale z čeho: ČEPS spravuje majetek ve výši 38 miliard korun a na účtech mu „leží“ miliardy korun. Ovládající osoba, tedy ministerstvo průmyslu, záležitost komentovalo stručně. „O výplatě mimořádné dividendy ČEPS nám není nic známo,“ tvrdí jeho mluvčí František Kotrba.

Ani ministerstvo financí, které připravuje státní rozpočet na příští rok, nebylo sdílnější. Na otázku, kolik vláda letos hodlá dostat ze státních firem, se resort odmítl vyjádřit. „Ministerstvo financí nepovažuje za vhodné v této fázi přípravy státního rozpočtu sdělovat konkrétní čísla. V současné době se údaje o návrhu státního rozpočtu na rok 2019 finalizují,“ odpověděl mluvčí Zdeněk Vojtěch.

Přečtěte si také:

Odhad příjmů rozpočtu je nadhodnocený, tvrdí výbor. Ministerstvo úpravu nechystá

Esej: Jak odtajnit ČEZko

MMF24

Lov posledních partyzánů. Babišově čistce stále odolává Beneš

Škrty v neziskovkách potvrzeny: mají dostat o 586 milionů méně


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).