Menu Zavřít

Hledá se poradce

8. 7. 2005
Autor: Euro.cz

ČKA

ebf - tip - debata

PRAHA (bor, pp) - Česká konsolidační agentura začala hledat finančního a právního poradce pro privatizaci Aera Vodochody. Společnost předpokládá, že za finanční poradenství při organizaci dvoukolového výběrového řízení a vypořádání transakce zaplatí zhruba deset milionů korun. Za právní služby by měl vítěz soutěže inkasovat zhruba sedm milionů korun. Podmínky tendru mají být velmi přísné a očekává se, že jim vyhoví poměrně malé množství firem. Požadují se rozsáhlé reference a vysoká pojistka odpovědnosti za škody.
Radek Němeček z tiskového oddělení ministerstva financí sdělil, že materiál k Aeru je nyní ve vnějším připomínkovém řízení a do poloviny července by ho mohlo ministerstvo odeslat vládě. Žádné časové termíny privatizace prý neobsahuje. Podle informací týdeníku EURO ale ČKA, která převzala akcie držené Fondem národního majetku prostřednictvím společnosti Letka, s prodejem spěchá. Poradce by měl být vybrán do 22. listopadu.
Mluvčí České konsolidační agentury Jiří Pekárek uvedl, že privatizace podniku může začít až poté, co ji schválí vláda, která musí sestavit privatizační komisi. „Poradce pro transakci vybereme s předstihem, měl by se podílet na přípravě kritérií případné dvoukolové soutěže,“ dodal. Prodávat se bude státní podíl ve výši 99,1 procenta a pohledávky, které má vůči Aeru ministerstvo financí. Ty činí 450 milionů korun

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).