Menu Zavřít

Hledá se věřitel

28. 5. 2004
Autor: Euro.cz

Hutnictví

PRAHA (foj) – Advokátní kancelář Glatzová & Co. hledá věřitele dceřiné společnosti Fondu národního majetku, Osinku. Právní firma zveřejnila v polovině minulého týdne v médiích inzerát, ve kterém je žádá, aby se přihlásili, a nabízí společný postup při vymáhání dluhů.
Zástupci kanceláře tvrdí, že si je najala společnost, která je věřitelem Osinku. „Náš klient má za Osinkem značnou pohledávku. Účelem inzerátu je zjistit, jaká je situace mezi věřiteli. Jedním z kroků může být i podání návrhu na konkurs,“ uvádí se v prohlášení. Jméno klienta však právníci odmítli sdělit.
Vedení Osinku však jejich aktivity považuje za absurdní. „Firma plnila a nadále plní veškeré své splatné závazky vůči třetím osobám ve lhůtách splatnosti,“ tvrdí v prohlášení generální ředitel Osinku Jiří Staněk.
Z informací týdeníku EURO vyplývá, že za zveřejněním inzerátu stojí společnost Vysoké pece Ostrava. Ta vede s Osinkem spor o cenu dodávek surového železa pro Vítkovice Steel, kterou dcera FNM vlastní. Od zadání inzerátu se však distancoval majitel Vysokých pecí Ostrava společnost Ispat Nová huť. „Jak ocelářská firma, tak i VPO jsou zastupovány advokátní kanceláří Glatzová & Co. Tvrzení, že s inzerátem nemají nic společného, je více než směšné,” sdělil týdeníku EURO zdroj blízký vedení Osinku.
Staněk navíc v této souvislosti dodává, že nároky Vysokých pecí Ostrava na navýšení cen surového železa jsou zcela neodůvodněné a představují součást protiprávního nátlaku.
Spor mezi firmami se táhne už déle než rok. Od počátku loňského roku Vysoké pece Ostrava zvyšují cenu surového železa pro Vítkovice Steel, ty se však proti zdražení brání a považují je za příliš vysoké. Koncem roku 2002 platily Vítkovice Steel za tunu surového železa Vysokým pecím zhruba čtyři tisíce korun. Zdroje týdeníku EURO prozrazují, že v současnosti požadují VPO přes osm tisíc korun. „Informace o cenách považujeme za velmi citlivé, z toho důvodu je nechceme poskytovat,“ reagovala mluvčí Osinku Eva Kijonková. Vyjádření VPO se týdeníku EURO nepodařilo získat.
Sporem firem se zabývá i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Stát, jako vlastník Vítkovice Steel, s vyřešením sporu o dodávky surového železa spěchá. Fond národního majetku totiž hodlá předložit vládě do konce června materiál, ve kterém navrhne postup při privatizaci ocelářské firmy. Nevyřešené obchodní spory by přitom její prodej mohly výrazně ztížit.

CIF24

Na prodej
PRAHA (foj) – Do konce letošního roku stát zřejmě prodá své podíly ve frýdecko–místecké společnosti Válcovny plechu. Týdeníku EURO to potvrdil obchodní ředitel firmy Pavel Tomášek. „Půjde o poslední krok pětiletého restrukturalizačního procesu, jehož cílem bylo vytvoření majetkově plně vybaveného subjektu,“ řekl Tomášek.
Stát ovládá ve společnosti se základním kapitálem přesahujícím 688 milionů korun přes dvaačtyřicet procent akcií. Z toho Česká konsolidační agentura sedmnáct procent a státní Konpo dalších 25,4 procenta akcií. Majoritním vlastníkem je s 55,8 procenty Ispat Nová huť. Právě posledně jmenovaná firma je největším favoritem na získání státního podílu. „O nikom jiném se v této souvislosti nehovoří, mají to takřka jisté. Nelze však předbíhat, třeba se objeví někdo jiný a předloží nabídku, která se nedá odmítnout,“ sdělil týdeníku EURO zdroj blízký vedení Válcoven plechu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).