Menu Zavřít

Hledají nového investora?

19. 4. 2007
Autor: Euro.cz

GTS Central Europe

MMF24

Telekomunikační operátor GTS Central Europe, jehož součástí je i česká GTS Novera, bude mít zřejmě nového majitele. Agentura Mergermarket uvedla, že vlastníci operátora chtějí prodat minimálně třicetiprocentní podíl firmy, přičemž mezi zájemci o koupi jsou finanční investoři, silné telekomunikační firmy a také bankovní domy. Největší zájem prý zatím projevila finanční skupina Penta. Mezi potenciální investory zařadila agentura i velké operátory Telefónica O2 a Deutsche Telekom.
GTS nijak nenaznačila, v jaké fázi se prodej podílu nachází, pro transakci však již vybrala poradce, jímž má být KBC Securities. Případný prodej mateřské firmy nechtěl komentovat ani šéf GTS Novera Milan Rusnák. „Rozhodování o rozvoji telekomunikační skupiny GTS Central Europe, jejíž součástí je i naše společnost, je výhradně na jejích vlastnících a nám nepřísluší jakkoliv komentovat spekulace o prodeji,“ řekl Rusnák týdeníku EURO, aniž by potvrdil, anebo vyvrátil informaci o probíhajícím due-diligence, tedy prověrce účetnictví: „To jsou záležitosti akcionářů, nikoliv provozní věci.“
Mergermarket spekuluje, že získání podílu v GTS by pro Pentu mělo zásadní význam, neboť nedávno obdržela licenci pro provozování čtvrtého mobilního operátora v Česku. Společnost MobilKom chce operátora s názvem U:fon spustit do poloviny letošního roku. „Rozhodně se zajímáme o získání GTS a přihlásíme se hned, jak bude tendr vyhlášen,“ potvrdila pro Mergermarket mluvčí Penty Jana Studničková. Žhavým kandidátem by prý mohl být i Deutsche Telekom, jenž usiluje o expanzi do východní Evropy. Operátor však odmítl zájem jakkoli komentovat.
GTS Central Europe v minulosti spadal do impéria ruského podnikatele Michaila Chodorkovského prostřednictvím společnosti Antel Holdings se sídlem na Gibraltaru. V současnosti je její akcionářská struktura nejasná. Operátor má základnu v Maďarsku a své služby nabízí kromě Česka také v Polsku, Rumunsku a Slovensku. Firma loni dosáhla dle předběžných údajů tržeb v objemu 380 milionů eur, tedy bezmála jedenácti miliard korun, a vykázala rekordní zisk 58 milionů eur (více než 1,5 miliardy korun).

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).