Menu Zavřít

Hledám prezidenta, co nechce být prezident

3. 4. 2017
Autor: Redakce

Nový prezidentský kandidát Jiří Drahoš chce být „apolitickým svorníkem“. Horší volební slogan asi nevymyslíte. „Svorník svádí tlaky klenebních žeber,“ píše Wikipedie. I když pokud jde o prezidentské, společenské i jiné tlaky, je svorník vždycky určitě lepší než třeba svěrač.

Nechci si samozřejmě z bývalého šéfa Akademie věd lacině utahovat. Snad jde o úctyhodného muže, který si i politiku představuje jako vědu. Nejen jeho (další prezidentský kandidát Michal Horáček je ve své snaze zalíbit se stále strašidelnější) prezidentská snaha bohužel ale ukazuje zoufalství, které jsme si způsobili funkcí prezidenta – a zvlášť toho přímo voleného.

Je to typický český paradox: protože jde o nejvyšší ústavní funkci, přisoudili jsme jí pro jistotu v ústavě pravomoci uklízečky a teď se divíme, jaký ústavní svinčík u nás máme. Prezident Miloš Zeman si například veřejně utahuje z premiéra a klidně si dělá svou vlastní zahraniční i vnitrostátní politiku. A lidi to podle všeho milují – čím hůř, tím líp: Zeman permanentně zůstává nejpopulárnějším politikem. Takže Češi asi nechtějí apolitický svorník, zdá se. Chtějí Zemana a Ovčáčka.


Čtěte o výměně názorů:

Zbabělec a předskokan. Ovčáček si vyměňuje „komplimenty“ s Horáčkem


A chci je i já: pro mě suplují skvělou politickou satiru, jíž se u nás všechny televize včetně té veřejnoprávní bojí jak čert kříže. Někde mají gumáky v televizi, my je máme na Hradě. Vlastně tím děkuju hlavně Moravanům, že nám zvolením Zemana dopřáli lidovou zábavu i v Praze. Protože jinak bychom se tu asi úplně zbláznili: poslední dobou měníme silnice v cyklistické stezky, nenávidíme auta, nechceme nic stavět… Brzy z toho možná taky začneme nosit kroje.

Ironie je, že čím víc se prezidentští kandidáti snaží být apolitičtí, tím víc politické prezidenty máme. Václav Havel kdysi nějakou dobu suploval funkci premiéra, a když se o tuhle funkci začal hlásit i premiér, začal se na Hradě trápit a stávat se monarchou. Václav Klaus na rozdíl od Havla i byl premiér, takže v tom na Hradě coby prezident jen pokračoval. A premiérem byl i Zeman, jehož to logicky celé znudilo tak, že se na Hradě rovnou stal carem.


Přečtěte si komentář Pavla Párala:

Marná kavárny snaha


Tolik za apolitické svorníky. A jestli chcete ještě historičtější perspektivu, stačí se podívat ještě dál. Komunistickou éru nepočítám, tu je totiž lepší z naší historické perspektivy vymazat. K čemu potřebujete ústavu, když podle ní vládne KSČ? I tzv. první republika byla parlamentní demokracie, což nejen podle Wikipedie znamená, že vládne parlament. Češi si proto z této doby logicky nejvíc pamatují jména dvou… prezidentů! Tehdejší premiéry stěží vyjmenují i televizní politologové.

ebf - tip - debata

I proto hledám prezidenta, co nechce být prezident. Říkejme mu klidně apolitický svorník, zní to vědecky. Až se stane prezidentem, řekne, že Češi prezidenta nepotřebují a funkci zruší. Zaprvé proto, že už máme demokraticky zvoleného premiéra a není nás zas tolik. Zadruhé proto, že si funkce prezidenta s naší demokracií moc nerozumí. A zatřetí proto, že všichni šetříme, abychom měli na dálnice.

Přečtěte si další komentáře Petra Holce:

Zuckerberg lidem nejvíc poslouží, když Facebook vypne

Jestli chce ČSSD lepší šunku, měla by začít u sebe

Gazdík našel ženicha. Vyvedou se lidovci a Starostové vzájemně ze sněmovny?

ODS obula v Praze záložácké kanady. A Klaus mladší na to jde hezky česky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).