Menu Zavřít

Hledání ideálních lidí

5. 4. 2002
Autor: Euro.cz

Spolupráce s Korn/Ferry International Futurestep zatím projekty přináší

Pátrání po tom pravém manažerovi trvá přibližně šest až osm týdnů a na jeho konci zůstanou obvykle tři kandidáti. Začíná však vytipováním okruhu zhruba dvaceti možných lidí, který se postupně zužuje. S každým z potenciálních zaměstnanců klientské firmy hovoří minimálně dva konzultanti. Přestože tipy na favorita mají a s některými se již dříve při jiných příležitostech seznámili, pokaždé se začíná znovu. „Vždy když někoho hledáme, celý proces se rozběhne nanovo. Vycházíme sice z předchozích kontaktů, ale každý klient je jiný, a aby do firmy kandidát zapadl jak profesionálně, tak osobností, musíme s ním hovořit opakovaně,“ říká Silvie Reková, jedna ze dvou partnerek poradenské společnosti působící v oblasti lidských zdrojů Balcarek & Reková. Tou druhou je Catherine Balcarek.

Pozůstatky impéria.

Poté, co se v minulém roce rozhodla světová jednička ve vyhledávání manažerů do vysokých pozic (executive search) Korn/Ferry odejít z českého trhu, ocitli se rázem její pracovníci ve zcela jiné pozici, než byli dosud zvyklí. Místo pohovorů s kandidáty se sami stali uchazeči. Některé z nich napadlo, že využijí získané kontakty a založili si vlastní firmu. Vznikla tak například společnost dřívějšího principála Jana Bubeníka Bubeník Search & Consulting (EURO 1/2002) a také firma Balcarek & Reková.
Partnerky se setkaly se v Korn/Ferry. K české pobočce společnosti obě nastoupily v roce 1999, a to na posty senior associate. Jejich úkolem bylo řízení projektů. „Principál našel klienta a celý proces vyhledávání kandidátů a pohovorů s nimi dále řídil senior associate,“ prohlašují svorně. Loni v srpnu se nejdříve naskytla možnost řídit český trh z Vídně. Vzhledem k tomu, že obor je především o kontaktech a kontinuální spolupráci s klienty, zůstaly však raději v Praze. Inspirací pro ně byla slova prezidenta pro Evropu společnosti Korn/Ferry, který se jim svěřil, že by s nimi rád spolupracoval i nadále. Odhodlaly se proto založit vlastní firmu. Dalo by se namítnout, že osmadvacetiletá Silvie Reková a devětadvacetiletá Catherine Balcarek jsou na vrcholové posty v branži příliš mladé. Pochybnosti si však nepřipouštějí. „Někteří klienti jsou velmi překvapeni, když se setkají v konzultační firmě s vrstevníkem, který jim má radit. Během spolupráce se to však většinou srovná,“ podotýká Balcarek.

Krok pro budoucnost.

Společnost Balcarek & Reková je pro Českou republiku prioritním partnerem Korn/Ferry International Futurestep. Tato dceřiná společnost Korn/Ferry má třicet poboček ve zhruba dvaceti zemích. Spolupráce znamená, že pro ni Balcarek & Reková řídí projekty v České republice a spolupracují s jejími zahraničními filiálkami. V současné době Catherine Balcarek a Silvie Reková pracují na pěti projektech úzce svázaných s Futurestep.
Pomocí do budoucna se může ukázat online metodika pro hodnocení profesního a osobnostního profilu převzatá právě od Korn/Ferry. Systém, který zatím není v Česku plně funkční, má při hledání a výběru kandidátů velmi napomoci, avšak jádrem vždy zůstane verbální komunikace s kandidáty i s klienty. A především vytvořené osobní kontakty a získání důvěry.
Oblast executive search je především o pochopení lidí, poznání potřeb klienta a o tom najít pro něj vhodné zaměstnance. Téměř vždy je však nalezená osoba kompromisem mezi přáním klienta a možnostmi trhu. „Klienti mají představu ideálního zaměstnance, kterou však většinou nelze stoprocentně naplnit. Dost často je také nereálná. Pětadvacetiletého manažera s desetiletou zkušeností ze Silicon Valley prostě nenajdete,“ říká Catherine Balcarek.

EBF24

Svéráz věčného lovu.

Zákazníky Balcarek & Reková jsou především zahraniční společnosti. Vyhledáváni jsou střední a vyšší manažeři, popřípadě úzce specializovaní odborníci. Své klienty nemohou majitelky jmenovat, protože jde většinou o utajované skutečnosti. Týdeníku EURO sdělily, že v současnosti pracují pro společnost dodavatele dílů do automobilového průmyslu, vyhledávají country managera pro firmu zabývající se zpracováním odpadů či pro tabákovou společnost. Dalším hledaným je například managing director pro internetovou prezentaci aukční síně. Zajímavý je také případ evropského klienta, který hledá pro své provozy v zahraničí odborníka na práškovou metalurgii. Najít odborníka, který by měl zároveň vlastnosti špičkového manažera a poradil si s řízením týmu, je totiž značně obtížné. Nakonec se podařilo ve střední Evropě najít dva kandidáty, jednoho v Polsku a jednoho v Česku.

Nedostižný půlmilion.

Provizi má společnost Balcarek & Reková stanovenu pevně, takže nezáleží na výši platu kandidáta na rozdíl od společností, jež se zabývají recruitementem. Její výši sdělit nechtějí, ale tvrdí, že například ve Spojených státech se tyto částky pohybují až kolem půl milionu dolarů. V Česku je to samozřejmě mnohem méně. Na pracovníka, kterého najdou, poskytují roční záruku. Není-li s ním firma spokojena, vyhledají jiného bez provize. Balcarek však tvrdí, že něco podobného se jim ještě nestalo.
Společnost má v současnosti pět zaměstnanců včetně Silvie Rekové a Catherine Balcarek. Jde o jednu asistentku a dva researchery. Jiné služby, například účtování, dělají formou outsourcingu. Přibírat nové zaměstnance zatím nehodlají, alespoň ne pro svou firmu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).