Menu Zavřít

Hlídací pes se probouzí

28. 5. 2003
Autor: Euro.cz

Nový zákon má pomoci zastavit manipulace s cenami akcií

Igor V. Kostikov, předseda komise pro cenné papíry Ruské federace, snídal 12. května v New Yorku kávu a croissanty a probíral poznámky se svým americkým kolegou a generálním prokurátorem státu New York Eliotem Spitzerem. Na první pohled je rozdíl mezi oběma zřejmý. Zatímco Spitzer je trvale v centru zájmu veřejnosti, neboť vystupuje proti firmám z Wall Street v ostře sledovaných soudních sporech, jeho ruský kolega Kostikov se teprve chystá poodhalit zákoutí trhu, na němž i podle názoru samotných obchodníků probíhá mnoho podezřelých machinací. Po třech letech ve funkci se však nyní možná nejvyšší ruský dozorce nad trhem s cennými papíry probudí ze spánku.
Týden před ranní schůzkou se Spitzerem Kostikovova Federální komise pro cenné papíry (FSC) potichu zahájila formální vyšetřování údajné manipulace s cenami akcií. Tento případ by mohl otestovat užitečnost nového ruského zákona o cenných papírech i schopnost státních orgánů dbát na jeho dodržování. Zaostřeno je na společnost Brunswick UBS - makléřskou firmu se sídlem v Moskvě, kterou z poloviny vlastní UBS Warburg, pobočka pro globální investice a bankovnictví švýcarského bankovního gigantu UBS. Vyšetřování se zaměřuje na obvinění z možných úniků informací o nepublikovaném ratingu veřejně obchodovaných cenných papírů ze společnosti Brunswick UBS. Zatím nebyl nikdo obžalován a stále není jasné, zda v tom zaměstnanci Brunswick UBS budou mít prsty. Společnost odmítá, že by se čímkoli provinila, a říká, že je v neustálém kontaktu s ruskými úředníky. „Spolupracujeme s regulačními orgány,“ tvrdí Jeffrey R. Costello, americký výkonný ředitel společnosti Brunswick UBS. Ať se případ vyvine jakkoli, Kostikov chce dát jasně najevo, že na ruském trhu už všechno neprojde. Právě proto ruští představitelé kontroly trhu spatřují v zahájení vyšetřování určitý historický mezník. „Obchodníci nás žádají, abychom vytvořili transparentní a solidní tržní prostředí a abychom využili svých kompetencí na jejich ochranu,“ říká místopředseda Federální komise pro cenné papíry Gennadij Kolesnikov, někdejší člen mírových sil OSN na Balkáně, který řídí stočlenný tým vyšetřovatelů. „Je důležité obnovit důvěru v trh,“ podotýká.
Ruská regulace rozhodně musí začít fungovat. Pochybné praktiky, jako je insider trading a front-running (kupování akcií nebo opcí tehdy, jestliže pracovník společnosti ví o velké objednávce nákupu, která se má uskutečnit – pozn. překl.), bujely na moskevské burze příliš dlouho. „Za celých osm let, co působím v Rusku, jsem neviděl, že by se někdo musel z insider tradingu zodpovídat,“ uvádí Američan James Fenkner, vedoucí oddělení průzkumu moskevské investiční společnosti Trojka Dialog. Po pádu trhu, k němuž došlo v důsledku propadu ruského rublu v roce 1998, neměla náprava těchto nezákonných praktik velkou prioritu. O pět let později jsou ceny akcií sice stále pod maximální úrovní předkrizového období, ale jejich křivka znovu stoupá, a zahraniční investoři se do Ruska vracejí.
Kostikov slibuje, že omezí korupci. Je vyzbrojen zákonem, který byl schválen v prosinci loňského roku a jehož cílem je skoncovat s manipulacemi s cenou akcií. Vyšetřovatelé FSC požadují záznamy o obchodování a ostatní data od zástupců Brunswick UBS a od jedné z hlavních místních burz, Ruského obchodního systému (RTS). Vyšetřování bylo zahájeno na základě stížnosti, kterou podal 28. dubna jeden z klientů Brunswick UBS. Ve stížnosti popisuje zvýšenou poptávku po akciích sedmi společností obchodovaných v RTS krátce předtím, než Brunswick zveřejnil jejich rating (viz tabulka). V některých případech ceny těchto akcií po zveřejnění zpráv podstatně stouply, přičemž Brunswick v šesti ze sedmi zmíněných případů doporučoval tyto akcie nakupovat.
FSC potvrzuje, že zahájila pátrání, ale nechce poskytnout žádné podrobnosti. „Jsme teprve na začátku,“ upozorňuje Kostikov. Jestliže FSC zjistí, že společnost Brunswick UBS porušila zákon, mohla by uložit sankce, jako je dočasné pozastavení obchodování nebo zrušení makléřské licence.
Pozorovatelé soudí, že dokazování prohřešku firmě typu Brunswicku může být velmi obtížné. Ačkoli nový zákon ostentativně zakazuje manipulaci s cenami, neexistuje žádný předpis definující pokuty za insider trading a jejich výši. Ruským státním úředníkům tak možná bude chybět nástroj, který v průmyslově rozvinutějších zemích, například v USA, slouží coby účinná překážka proti unikání citlivých informací.
Žaloba na adresu Brunswicku také nastoluje otázku, proč začala FSC jednat až na základě upozornění. Ze strany regulátorů se ozývá názor, že vyšetřování bylo uvedeno do pohybu na základě konkrétní stížnosti z důvěryhodného zdroje. Jejich politika je taková, že ověří stížnosti proti jakékoli makléřské firmě. Uvedená tvrzení jsou vážná a zdá se, že důvěryhodná, jak prohlašuje Kolesnikov. Makléři ovšem upozorňují, že je pro ně velmi těžké přesně zjistit, co je legální a kdo nese odpovědnost. „V této chvíli máme jen relativně neodzkoušené předpisy,“ říká šéf firmy Brunswick UBS Costello, jenž dříve působil jako právník v komisi pro cenné papíry ve Washingtonu.
Stížnost proti společnosti Brunswick popisuje charakteristické chování sedmi uvedených obchodovaných papírů. Ceny některých z nich vyletěly prudce vzhůru v prvním týdnu po dni překotných nákupů, ačkoli v jiných případech cena akcie klesala. Když budeme hovořit v dolarech, maximálních 18,5 milionu dolarů zobchodovaných za jeden den není na USA mnoho, ale upticks (kdy je cena prodané akcie vyšší než cena předchozí – pozn. přek.) při obchodovaných objemech jsou nápadné a mohly znamenat šanci tučných zisků.
Ve stížnosti se uvádí, že například obskurní oblastní telekomunikační společnost Elektrosvjaz Moskva, vykázala 9. ledna 2002 objem obchodování milion dvě stě tisíc akcií, což je třiadvacetkrát více než její průměrný denní objem v RTS v předchozích třech měsících. To bylo předtím, než Brunswick UBS 15. ledna doporučil nákup těchto akcií. Týden po dni vysokého obratu byla cena kmenových akcií Elektrosvjazu vyšší o 21 procent, přičemž značnou část růstu si odbyla ještě před vydáním zmíněného doporučení.
Jeffrey F. Costello ze společnosti Brunswick UBS připomíná, že v brokerství odděluje analytickou a obchodní sféru neprostupná zeď, a odmítá, že by kdykoli makléři dali klientům předem jakékoli informace o obsahu připravovaných zpráv. „O tom nenajdou naprosto žádné důkazy,“ dodává bez emocí. Londýnský mluvčí UBS Warburg přitakává: „S regulátory úzce spolupracujeme a respektujeme jak mezinárodní etické konvence, tak místní předpisy.“ Nedávná stížnost proti společnosti Brunswick UBS není zdaleka první. Již v srpnu roku 2000 dostala Federální komise pro cenné papíry požadavek od ruské monopolní elektrárenské společnosti Spojené energetické systémy Ruska, aby prozkoumala údajnou manipulaci ceny jejích akcií ze strany společnosti Brunswick UBS. Komise říká, že v té době však neměla pravomoci, aby se stížností zabývala. Brunswick UBS tvrdí, že obvinění jsou neodůvodněná. Šetření, které uskutečnil autoregulační orgán Ruská asociace účastníků národního trhu cenných papírů, očistilo firmu od jakýchkoli podezření.
Kostikov sám čelil obvinění ruských finančníků, že tajně drží podíl v petrohradské makléřské firmě AVK, již založil počátkem devadesátých let. Tato tvrzení důrazně odmítl a taktéž americká právní firma, která poskytuje poradenské služby FSC a jež záležitost vyšetřovala, učinila závěr, že Kostikov svůj podíl v AVK v roce 1998 prodal. Obvinění ukazují, jak těžké je udržet si v ruských finančních kruzích neposkvrněnou pověst. Dokonce i zkušení hráči, jako je Brunswick UBS, musí dokázat, že si nezaslouží nést stigma kolektivního hříchu za celé odvětví.

WT100

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Zuzana Strejčková, www.langpal.com

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).