Šéfkuchař si na hosty připravil pět chodů
Manažeři mnohdy stojí před nelehkou otázkou, kam vzít obchodního partnera na oběd či večeři. Je jasné, že během jídla se bude debatovat o společných problémech, dojednávat kontrakt, či jenom se vzájemně seznamovat. Na pomoc řešení této situace se týdeník EURO rozhodl uveřejňovat reportáže z jednotlivých podniků. Prozatím se budeme pohybovat po Praze, ale do budoucna se pokusíme čtenářům představit i restaurační zařízení mimo metropoli i mimo republiku. Restaurace Gargoyle s, kterou najdete na rohu Křemencovy a Opatovické ulice v Praze 1, připravila mně a mým přátelům v posledních osmnácti měsících několik pozoruhodných kulinářských zážitků. Po vstupu dovnitř se ocitnete přímo proti baru, nad nímž jsou pověšeny dvě obludy (pro neznalé anglického jazyka: gargoyle je obluda na chrliči). Na rozdíl od mnoha jiných hostů jsme se s mým společníkem rozhodli, že si nedáme aperitiv u baru, ale rovnou jsme se nechali uvést ke stolu. Shodli jsme se, že ke studování jídelního lístku si objednáme míchaný nápoj Kir Royale. Naše rezervace byla na půl devátou večer a tou dobou již byla restaurace více než z poloviny zaplněná. To jistě přispělo k příjemnější atmosféře v ostrém kontrastu ke strohým stěnám, které jsou vymalovány lotosovou barvou a nejsou nijak dále dekorovány a zdobeny. I když restauraci vlastní a řídí Američané, nepřináší tento fakt žádné jazykové potíže, neboť personál jsou vesměs Češi. Stejně jako většina restaurací v centru Prahy nemá ani Gargole s vlastní parkoviště, a tak najít volná místa pro automobil není jednoduché. Stoly v restauraci jsou rovnoměrně rozděleny do dvou přilehlých místností a jsou dostatečně separovány, což umožňuje vést důvěrný rozhovor. Jídelní lístek, jenž je poměrně často obměňován, nabízí výběr z pěti až šesti předkrmů, salátů, hlavních jídel a dezertů. Asi šedesát procent hostů si dává překvapení šéfkuchaře o pěti chodech, k němuž lze ještě přidat pět různých vín. Aby to bylo zajímavější, můj spolustolovník si vybral druhou možnost, já jsem zvolil konvenční předkrm a hlavní jídlo. Během chvilky jsme na stůl dostali talíř pikantního olivového oleje a originální nádobu s různými druhy chleba k namáčení. Po předkrmu jsme se věnovali krémové bramborové polévce. Z bohaté nabídky českých i zahraničních vín rozumných cenových relací jsem se nakonec rozhodl pro sklenku Penedes Reserva, ročník 1995. Moje husí játra byla servírována v karamelové omáčce s jablkovým chutney. Grilované asijské ústřice mého společníka byly připravované ve směsi česneku, sójové omáčky a šampaňského. Měly báječnou chuť a byly poměrně vydatné. Druhým překvapením byl míchaný listový salát s piniovo–bazalkovým dresinkem. Jako hlavní chod jsem zvolil kachní prsíčka glazovaná s meruňkovou příchutí. Byla báječně růžová a šťavnatá, s kaštanovou omáčkou. Na kolegu udělala dojem pikantní chuť tygřích krevet v šafránové omáčce s noky, po nichž následovaly jehněčí kotlety s gratinovanými bramborami. Tou dobou jsme již byli oba nasyceni, ale mého společníka čekalo jedno překvapení v podobě moučníku. Creme bruleé byla perfektní, navíc doplněna křupavým vrškem. Nechtěl jsem zůstat pozadu a objednal si čokoládový doutník s vanilkovou příchutí, což jsem doplnil sklenkou Muscat de Baumes de Venise. Celková útrata byla 3200 korun.
Otevírací doba: denně 11–15 a 17–23 Počet míst: 48 v restauraci + 25 v salonku Druh kuchyně: americká (především kalifornská), francouzská Platba kartou: American Express, MasterCard, Visa Jídelní lístek: čeština, angličtina Jazykově vybavená obsluha: čeština, angličtina, němčina, ruština Původ vín: Austrálie, Bulharsko, Chile, Česko, Francie, Kalifornie, Španělsko
Restauraci Gargoyle s jsme ohodnotili následovně:
Jídlo:
18 bodů z 20
Obsluha:
9 bodů z 10
Atmosféra:
7 bodů z 10
Co dostanete za své peníze:
8 bodů z 10
Celkem:
42 bodů z 50
Poznámka: Pro smysluplný způsob hodnocení restaurací pan Mort použil bodový systém, kde maximum pro nejdůležitější složku – jídlo je dvacet bodů a pro ostatní, jako je obsluha, atmosféra a co dostanete za své peníze, deset bodů. To v celkovém součtu dává padesát bodů.
Výběr z jídelního lísku:
Pečené brié s bazalkovým sirupem a salátem z jablek a ředkviček 195,-
Grilovaný losos se žampionovým rizotem a cibulkovými maskapóny 420,-
Šéfkuchařova volba (jedna z mnoha variant): Krabí koláč, mušle,špenátový salát, biftek nebo losos, speciální zákusek 710,–
Šéfkuchařova volba s pěti druhy vína (každé k jinému chodu) 1400,-
Výběr z vinného lístku:
Buena Vista Sauvignon Blanc 97: 933,-
Bulgarian Merlot Reserva 96: 650,-