Menu Zavřít

Hlučící nemocnice

5. 11. 2004
Autor: Euro.cz

Krákorův dodatek

Krákorův dodatek zní: „Příspěvkovou organizaci, jejímž předmětem činnosti je poskytování zdravotní péče, nelze přeměnit na obchodní společnost.“ Předseda důležitého sněmovního výboru pro sociální politiku a zdravotnictví Jaroslav Krákora tuto větu minulý pátek prosadil do zákona o hodnocení a snižování hluku v životním prostředí. Sněmovna to schválila impozantním poměrem 121 ku 44 hlasům. Pro byli všichni sociální demokraté, komunisté a čtyři lidovci.
Narychlo vsazen do nijak nesouvisející normy dodatek popírá smysl zákonodárné práce. V Parlamentu se tak neděje poprvé, což ale na věci nic nemění. Parlamentní šotek si byl problematičnosti situace vědom a protože zřejmě fandí Bohuslavu Sobotkovi, zařídil, aby se u jeho výsledku hlasování objevilo N – nesouhlas. Ale ministr mu to zkazil, když jako disciplinovaný straník požádal o opravu… Ani šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik ovšem na hlasování pro dodatek nic potupného nevidí a zdůrazňuje, že komunističtí poslanci nehlasují na základě toho, kdo návrh předkládá, ale dle toho, jaký má obsah a zda má pozitivní smysl pro občany České republiky. Berou-li to ale komunisté a sociální demokraté takto, pak si spletli dveře. Krákorův dodatek v této době velký smysl nemá. Jednak nelze předpokládat, že by nová krajská zastupitelstva začala transformovat nemocnice na obchodní společnosti sotva se po volbách prvně sejdou. Jednak na zákon ještě čeká Senát a velmi nedočkavě i pan prezident, který určitě nebude dělat, že si té větičky nevšiml. Jednak také stížnost proti dodatku zřejmě brzy dorazí k Ústavnímu soudu a ten nebude mít důvod se svým rozhodnutím otálet. Loni ve velmi podobné věci shledal omezení vlastnického práva samosprávných celků protiústavním.
Krákorův dodatek je součástí širšího sporu ČSSD a ODS o statut krajských nemocnic a roli soukromého sektoru ve zdravotnictví. Poslanci budou mít brzy příležitost se k záležitosti důkladněji vyjádřit, protože ve vládě už je poslanecký návrh zákona o veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízeních. Také v tomto případě budou určitě padat slova o pozitivním smyslu pro občany. Neměla by ale přehlušit skutečnost, že sociální demokracie ve spěchu, ba zmatku učinila předmětem lítých politických šarvátek závažný věcný problém, na jehož rozvážné řešení měla dostatek času.
„Vy jste se svobodně, dokonce jste to tenkrát vydávali za výhodu, rozhodli převést tyto nemocnice z majetku státu do majetku krajů. Jak to, že jedním krokem popíráte druhý, ještě ke všemu tak krátkou dobu po sobě,“ řekl Vlastimil Tlustý sociálním demokratům a měl pravdu. Nejde ale jenom o převod na kraje. O statutu nemocnic bylo možné uvažovat dávno před reformou veřejné správy. To si možná v pátek pomyslelo i těch deset lidovců v sále, kteří Krákorově dodatku nedali hlas. Unionisté si zřejmě nemysleli nic a zdrželi se hlasování. A ČSSD opět ukázala, že když na to přijde, najde si jiného spojence.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).