Menu Zavřít

Hnutí STAN se postavilo za Drahoše. Podporuje jeho kandidaturu na prezidenta

25. 7. 2017
Autor: čtk

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) podporuje prezidentskou kandidaturu bývalého předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše. Usnesl se na tom v Praze celostátní výbor STAN. Jeho předseda Petr Gazdík spolu se šéfem lidovců Pavlem Bělobrádkem začátkem července oznámili, že svým stranám navrhnou, aby Drahošovu kandidaturu podpořily. Drahoš tehdy řekl, že si podpory váží, chce ale zůstat nestranickým kandidátem. Prezidentské volby by se podle plánu měly konat v lednu příštího roku.

Bývalý předseda Akademie věd ohlásil svůj zájem kandidovat koncem března. O nejvyšší ústavní funkci se chce ucházet jako nezávislý. Za hlavní důvod své kandidatury označil obavy o osud demokracie.

Gazdík už dřív řekl, že na Drahošovi oceňuje jeho jednoznačně proevropskou orientaci. Podle šéfa STAN by vědec naplňoval prezidentskou roli tak, jak se očekává - moderoval by politickou diskusi, respektoval Ústavu a s noblesou reprezentoval zemi.

Drahoš počátkem července uvedl, že si podpory váží, stranickým kandidátem ale být nechce. „O podpoře s politickými subjekty nevyjednávám a ani o ni aktivně neusiluji,“ dodal.

ebf - tip - debata

Kromě Drahoše a současného prezidenta Miloše Zemana chce o přízeň voličů usilovat například textař a podnikatel Michal Horáček, lékař a aktivista Marek Hilšer nebo bývalý šéf automobilky Škoda Auto Vratislav Kulhánek. Na seznam postupně přibývají další jména.

Přečtěte si také:

Kubera má podpisy senátorů pro boj o Hrad. Rozhodne se na poslední chvíli

Hannig bude kandidovat na prezidenta. Chce navázat na Zemana

Bývalý šéf Škody Kulhánek chce být prezidentem. Bude kandidátem ODA

Průzkum: Drahoš by ve druhém kole prezidentské volby porazil Zemana

Zeman: Pokud prohraju volby, odejdu z politiky


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).