Menu Zavřít

Hodně drahý seznam

5. 12. 2002
Autor: Euro.cz

Turistika

PRAHA (zdf) – Víc než zdvojnásobení příjmů turistického průmyslu země si slibuje vedení České centrály cestovního ruchu (ČCCR) od odstranění pětapadesáti překážek, které brání dalšímu rozvoji branže. Více peněz by přinesl nejen zájem většího počtu turistů navštívit Česko, ale také ochota více tady utrácet.
Právě proto turistická centrála po konzultacích s odborníky z oboru vypracovala seznam bariér omezujících odvětví, s nímž v uplynulých dnech seznámila ministra pro místní rozvoj Pavla Němce. Odstranění ekonomicky nejvýznamnějších překážek je totiž v kompetencí jiných vládních resortů.
Pomyslná hodnota seznamu představuje zhruba sto třicet miliard korun, o které tuzemský cestovní ruch každoročně přichází. Výkony turistiky by po odstranění všech překážek mohly vzrůst o víc než dvojnásobek, přičemž loňské devizové příjmy cestovního ruchu dosahovaly asi 118,1 miliardy korun. „Nejenže by vzrostl počet lidí, kteří by přijeli, ale turisté by rovněž víc utráceli,“ vysvětluje očekávání analytiků centrály její ředitel David Gladiš.
Ekonomika přichází o desítky miliard ze tří příčin. Část turistů do země vůbec nezavítá například vinou vízové politiky uplatňované vůči některým státům. Druhá skupina bariér odrazuje cestovatele od opakovaných návštěv Česka – kupříkladu kvůli jejich zkušenostem se zdejší kriminalitou. A poslední typ překážek způsobuje, že turisté utrácejí mnohem méně, než by byli ochotni: třeba pochybné praktiky tuzemských taxikářů vedou k tomu, že západní turisté omezují svoje noční cestování.
Česká centrála cestovního ruchu nyní připravuje postupné rozpracování své analýzy. Postupně hodlá vyčíslit u každé překážky na seznamu, kolik financí by její odstranění mohlo branži přinést.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).