Menu Zavřít

HODNĚ ŠTĚSTÍ

18. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Rozhovor s Viktorem Koženým

Pouze faxem namísto slibovaného telefonického spojení bylo možnokomunikovat v minulém týdnu s Viktorem Koženým.

EURO: Splníte příslib výplaty akcionářů a dokdy? Kožený: Potřebujeme vědět, zda ázerbájdžánský prezident Alijevčestně dodrží své slovo a zprivatizuje pomocí kuponové metodyklíčové ázerbájdžánské podniky, jako Socar (těžba ropy a plynu- pozn. red.), telekomunikace, plyn a energetik u. Myslím,že tato otázka je velmi přirozená po téměř třech letech trpělivéhočekání a slibů od ázerbájdžánské vlády. Pokud prezident Alijevsplní alespoň částečně své slovo, nevidím s výplatou likvidačníhozůstatku žádný problém. Pokud tomu tak nebude, budeme muset tvořitlikviditu jinde a do větší míry, než jsme předpokládali.To se může podařit ještě tento rok, nebo to může ještě nějakoudobu trvat. Mohu vás ujistit, že výplata českých investorů a dodrženínašeho příslibu je jedinou naší prioritou. Je rovněž jasné, žepotřebujeme politickou pomoc a doufám, že ji dostaneme. Chtělbych připomenout, že nežádám od české vlády či státu pomoc finančnítak, jak tomu bylo v případě některých velkých bank, kterýmstát uhradil desítky miliard korun. Naše podpora nikoho nic nestojía pouze může pomoci českým investorům. V tomto směruco je d obré pro Viktora Koženého, je také dobré pro Českou republiku.Uvědomte si, že opak je rovněž pravdou.

EURO: Jste ochoten na výplatu použít i majetek firmy Sidanconebo svůj osobní majetek? Kožený: Jak jistě víte, je velký rozdíl mezi majetkem a likviditou.Likvidita je realizace tržní ceny majetku v peněžních prostředcích.Časový rozdíl mezi těmito dvěma formami je most, jehož dálka závisína době nezbytné najít správného kup ce za adekvátní cenu. Největšímajetek Harvardského průmyslového holdingu (HPH) tvoří naše investicev Ázerbájdžánu a podíl v Ruské olejářské firměSidanco.

EURO: Akcie HPH jsou vloženy do společnosti Daventree. Kolik procentSidanca Daventree vlastní? Kožený: Daventree má deset procent firmy Sidanco.

EURO: Změnila se pozice a aktivita vaší společnosti MinaretGroup v Baku za poslední měsíc? Propouštělo se? Likvidovalase firma? Kožený: Pokud vím, tak za poslední měsíce nedošlo k žádnýmzměnám.

EURO: Proč jste tolik spoléhal na kuponovou privatizaci klíčovýchpodniků v Ázerbájdžánu, když tento příslib nezazněl nikdyoficiálně a kuloární sdělení, byť vysoce postavených lidí,jsou v Ázerbájdžánu málo? Kožený: Nejsem právník, ale věřím, že kontrakt může mít i ústníformu. Nicméně když vám prezident, jakož i předseda a místopředsedaFondu národního majetku před dalšími investory garantují privatizaciklíčových podniků kuponovou cestou , je normální jejich slovuvěřit. Jak zřejmě víte, v Ázerbájdžánu panuje jakási formafeudální demokracie, kde vše, co se děje, musí mít podporu prezidentaAlijeva. Bylo by naivní se domnívat, že budeme schopni koupitjedinou kuponovou knížku, nemlu vě o třech milionech kuponovýchknížek, které vlastníme z celkového množství osmi milionůkusů, bez jeho vědomí a podpory. Ostatně nabízí se i logickáotázka, komu to slouží, když se neprivatizuje.

ebf - tip - debata

EURO: Máte připraven nějaký scénář v případě, že klíčovéázerbájdžánské firmy nebudou nakonec privatizovány kuponovou metodou? Kožený: Počítali jsme přinejmenším s částečnou likviditou,která by pocházela z rozdílných investic do kuponové privatizacev Ázerbájdžánu. Takováto situace může i zpozdit vypořádáníse s naším závazkem. Věřím však, že konec bude pro všechnydobrý. V dnešní době si každý investor může zjistit pomocíinternetu, zda stát, kam hodlá investovat, plní své závazky. Dnesekonomické embargo nemusí mít vládní charakter, nýbrž může býtvytvořeno čistě privátním sektorem.

EURO: Proč došlo na srpnové valné hromadě HPH k výměně dozorčírady? Dochází také k personálním výměnám v Harvardskéburzovní společnosti. Kožený: Změny ve vedení společnosti jsou běžné v každém podniku.Zvláště po delší době je více než normální, že mnozí pracovnícise rozhodnou podnikat na volné noze. Přeji jim osobně hodně štěstí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).