Menu Zavřít

HODY JEŠTĚ PŘIJDOU

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Platební bilance

Podle očekávání příznivá byla zpráva České národní banky o platební bilanci za letošní první čtvrtletí. Na první pohled je to zřejmé u běžného účtu platební bilance, kde letošní schodek 10,4 miliardy korun je nižší než loňský dvanáctimiliardový , jenž byl tehdy považován za úspěch.

Proti tomuto deficitu stojí na finančním účtu příliv zdrojů ve výši 14,4 miliardy korun. V tomto případě by se na první pohled dalo hovořit o vystřízlivění, protože loni ve stejném období to bylo o témě ř deset miliard víc. Ovšem povrchní hodnocení nesedí, protože loňský výsledek, jak připomíná Petr Zahradník z Conseq Finance, byl silně ovlivněn inkasem z prodeje podílu v Investiční a Poštovní bance a výnosem ze vstupu General E lectric do Agrobanky. Letošní hody (ČSOB) se v bilanci teprve objeví a budou mnohem opulentnější.

EBF24

Pozitivní je i struktura finančního účtu, kde převažovaly přímé investice (19,3 miliardy korun). Patrně jde o důsledek uplatňování inv estičních pobídek. A vzhledem k tomu, že minulé pondělí na vládě při jednání o úlevách pro investory zvítězil velkorysejší přístup ministerstva průmyslu a obchodu nad opatrností ministerstva financí, lze předpokládat, že tento proud b y měl zesilovat.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).