Menu Zavřít

HOFFMANN BRZDÍ PRIVATIZACI

16. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Karlovarská Becherovka

PRAHA – Smlouva o převodu zbylých státních akcií společnosti Jan Becher – Karlovarská Becherovka z Fondu národního majetku na společnost SALB zatím nebyla podepsána. Privatizace firmy tak stále nemůže být ukončena.

CIF24

„Jsme připraveni už od února. Stále jednáme s právníky firmy SALB. Věříme, že během velmi krátké doby se dohodneme, řekla týdeníku EURO tisková mluvčí FNM Jana Víšková. Dohodu komplikují soudní spory karlovarské likérky s domažlickým podnikatelem Zdeňkem Hoffmannem o práva k výrobě a prodeji známého bylinného likéru. Přestože firma a její vlastníci uvádějí, že nevěří v Hoffmannův úspěch, byli by rádi, aby smlouva o druhé fázi privatizace nějakým způsobem brala na tuto věc ohled. Žádají, aby případná rizika vzal stát na sebe. „Jsme otevřeni jednání, ale určitě nemůžeme jít nad rámec privatizačního projektu schváleného v roce 1997. To bychom jej museli vrátit ministerstvu financí jako nerealizovatelný, říká mluvčí Víšková.

SALB má nyní koupit 59 procent akcií, přesně 252 179 kusů. Každá ho bude stát poměrně úctyhodných 5250 Kč. Tolik totiž v tendru před čtyřmi lety za Becherovku českému státu nabídl. Na stůl tak vysází více než 1,3 miliardy korun. V první fázi privatizace získal 30 procent akcií, které jej přišly na téměř 700 milionů korun. Vlastníky společnosti SALB jsou francouzský nápojový koncern Pernord Ricard, tuzemská investiční společnost Patria Finance a Karel Schwarzenberg, někdejší kancléř prezidenta Václava Havla.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).