Menu Zavřít

HOLE NEMUSÍTE TAHAT SAMI

3. 10. 2001
Autor: Euro.cz

Caddies - pomocníci golfistů

ebf - tip - debata

Určitě jste si při sledování velkých golfových klání v televizním přenosu všimli, že jednotlivé hráče doprovázejí ti, kteří nosí na zádech objemné bagy s holemi. Jsou to takzvaní caddies, tedy nosiči holí. Čestina speciální výraz pro toto povolání nemá a mezi golfisty se používá sympatický název „kedík . Uvidíte ho i na většině historických fotografií s tématem golfu. Podotýkám, že v pionýrských dobách tito nosiči neměli možnosti umístit hole do bagu, nosili je volně v rukou.
Myslím, že tíhu golfových holí poznal nejeden člen rodiny některého hráče, přinejmenším mnohý z nich pomáhal alespoň s taháním vozíku. Golfista slibuje příjemnou procházku upraveným areálem a zatím je příbuzný nenápadně využit jako kedík. Nemusím připomínat, že je podle pravidel nutné nahlásit nosiče partnerům ještě před začátkem hry.
V případě, že nepřemluvíte někoho z příbuzenstva či přátel, ale přesto si chcete ulehčit hru, a omráčit tak své golfové partnery, některé kluby vám služby místních kedíků nabídnou. Kontakt na ně získáte většinou v recepci klubu. Berte v potaz, že kedíci pracují zejména o víkendech. Pokud chcete mít jistotu, je lepší zavolat nosiče v časovém předstihu.
Povinnosti kedíků zahrnují nošení či tažení bagu s holemi na vozíku, mytí holí, uhrabávání pískových překážek. Samozřejmě může poskytnout i rady v případě, že je hráčem daného klubu a hřiště zná lépe než vy. Jsou však místa, kde je kedík opravdu pouze nosičem holí. Může se také stát, že v některých případech vám může znepříjemnit život, třeba když nezná základy golfové etiky a pravidel a vy se musíte soustředit nejen na hru, ale také na to, zda váš kedík neporušuje pravidla například tím, že překáží ostatním golfistům.
Je velmi důležité zvolit takového kedíka, který vám během hry může pomoci i po psychické stránce. Určitě nepovzbudí, když vás kamarád po nevydařených úderech počastuje poznámkou typu „už jsem tě viděl hrát líp , případně bude-li si brumlat něco o dnešní hře. Nesmíte zapomenout, že na golfovém hřišti společně strávíte poměrně dlouhou dobu.
Tradice kedíků je u nás bohužel částečně na ústupu. Výrobci přicházejí neustále s vylepšenými a lehčími bagy, vozíky, co se dají vézt jedním prstem. Rozšiřuje se i možnost pronájmu motorových vozíků na tradičních osmnáctkách. Všechna tato fakta pravděpodobně po službách kedíků snižují poptávku.
Rozhodně doporučuji nebát se vy–užít jejich pomoci, a to nejen starším hráčům, ale všem, kteří se vydají do kopcovitého terénu nebo hrají ve třicetistupňových vedrech.
Během osmdesátých let byla tradiční cena za kedíka na karlovarském hřišti 51 korun. Dnes se cena nosiče holí pohybuje v rozmezí 300 až 500 korun. Rozhodující je lokalita, v níž jeho služeb využijete.
Ve velkém zahraničním profesionálním golfu je obvyklá cena za nošení holí deset procent z celkové výhry hrajícího profesionála. Spolupráce mezi hráčem a jeho kedíkem většinou přesahuje rámec pracovních vztahů. Kedík se stává psychologem, rádcem, všestranným pomocníkem.
Z kedíků mohou vyrůst i dobří hráči. Potvrzuje to příklad Karla Skopového juniora, který v jedné z nejúspěšnějších sezon nosil hole Alexovi Čejkovi. Dnes je jedním z nejlepších našich hrajících profesionálů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).