Menu Zavřít

Hollywoodská sklizeň

28. 1. 2005
Autor: Euro.cz

Božský Leo dospívá, drsný Clint se přátelí s mládeží

Co předpověděly Zlaté globy, předobraz noci udělování Oscarů? Že kasovní megahity mají problém a kvalitu ohlašují nečekaná partnerství.

Už když se rozkřiklo, že režisér Martin Scorsese bude spolupracovat na filmu Gangy v New Yorku s Leonardem Di Capriem, kroutili mnozí hlavou. Spojení někdejší hvězdy Titanicu a jednoho z nejméně konformních hollywoodských režisérů (Taxikář, Zuřící býk, Poslední pokušení Krista, Mafiáni, Casino, Kundun) se vzápětí ukázalo jako ještě průraznější. Za nejlepší loňský americký film v kategorii dramatu udělili zahraniční novináři v Hollywoodu Zlatý globus filmu Letec (Aviator), příběhu amerického milionáře Howarda Hughese, který natočil Scorsese s Di Capriem v hlavní roli. Film má v Česku avizovanou premiéru 10. února, tedy ještě před vyhlášením Oscarů. Letec je životopisný velkofilm o průkopníkovi letectví a jednom z legendárních hollywoodských producentů. Kromě Di Capria uvidíme v Letci například Cate Blanchettovou v roli Katharine Hepburnové či Juda Lawa coby Errola Flynna.

Pozoruhodné je, že Di Caprio získal Zlatý globus také za nejlepší mužský herecký výkon v kategorii dramatu. Scorsese očividně shledal v Di Capriovi víc než pomíjivý dívčí idol, což se víceméně potvrdilo už v případě Gangů v New Yorku, a rýsující se triumf Letce zřejmě jeho úsudek potvrdí v plné míře už za měsíc. Oscarové šílenství odstartuje tentokrát v neděli 27. února. Téměř tři a půl tisíce míst v hollywoodském Kodak Theatre bude obsazeno, ale kritici si už dávno udělali jasno v tom, který film, uvedený v roce 2004, byl ten nejlepší…

Alexander takhle malý

O Stoneově Alexandrovi Velikém nepadla na Zlatých globech ani zmínka. Soudě podle ohlasů kritiky aspiruje především na titul Průšvih roku, i když akademie se někdy dokáže chovat nevyzpytatelně. Ani další divácké hity nepatří k favoritům. Lze mezi ně zařadit „dvojku“ o Bridget Jonesové. Na tu zbyla pouze nominace v kategorii komediální herečky pro Renée Zellwegerovou.

Tituly, které zřejmě promluví i v rámci Oscarů, figurují zejmána v kategorii drama. Zmiňme film Million Dollar Baby, další doklad konstantních režisérských kvalit pětasedmdesátiletého (!) Clinta Eastwooda, ale k tomu se vrátíme ještě podrobněji. Dále je i v českých kinech (od 20. ledna) k dispozici film Na dotek, adaptace divadelní hry Patricka Marbera s Julií Robertsovou, Judem Lawem, Clivem Owenem a Natalií Portmanovou. Film natočil veterán Mike Nichols, aktuálně se hřející na slunci triumfu své série Andělé v Americe, natočené pro HBO. Mezi nominovanými je i životopis proslulého sexuologa Kinseye s Liamem Nelsonem v titulní roli, příběh Finding Neverland o autorovi proslulé dětské knížky Peter Pan, v němž hraje Johny Depp a Kate Winsletová, či film Hotel Rwanda, natočený podle skutečného příběhu afrického hoteliéra, který se ocitl uprostřed apokalypsy etnického vraždění ve Rwandě. Hraje ho Don Cheadle, známý například z obou Dannyho parťáků.

Hořká legrace

V komediálním a romantickém žánru bude konkurence také ostrá. Od sedmadvacátého ledna je v českých kinech k vidění Bokovka (Sideways), oceněná kritiky jako nejlepší film v kategorii muzikál či komedie. Hořkou komedii o dvou chlápcích středního věku, užívajících si výlet po Kalifornii, natočil Alexander Payne. Ten má na kontě mimo jiné rovněž proklatě hořkou komedii O Schmidtovi s Jackem Nicholsonem. Bokovka se objevila i v nominacích Zlatých globů na herce v hlavní roli (Paul Giamatti). Tady si ovšem sošku globu odnesl Jamie Foxx (Collateral), excelující coby zpěvák Ray Charles v životopisném filmu Ray. Podle prvních ohlasů lze očekávat strhující film plný skvělé muziky. Natočil ho Taylor Hackford, který se v minulosti podepsal například pod Ďáblova advokáta. Ray byl i mezi nominovanými komediemi a hudebními filmy a lze očekávat, že o něm bude slyšet i na oscarovém večeru. Do českých kin se chystá 10. února.

Mezi nominacemi v této kategorii figuruje jeden z nejzajímavějších titulů, které se už v loňském roce objevily v českých kinech, totiž Věčný svit neposkvrněné mysli. Fenomenální scenárista Charlie Kaufman tentokrát nedal svůj scénář do spárů zběsilého Spikea Jonzeeho (ten podle Kaufmana natočil například filmy V kůži Johna Malkoviche či Adaptaci). Francouz Michel Gondry vytvořil podle Kaufmanova scénáře nádhernou a do jisté míry romantickou komedii s nečekanými zvraty. V hlavních rolích Kate Winsletová, Jim Carrey a Kaufmanova nespoutaná originální imaginace. Soudě podle dosavadních Oscarových nominací, Američané svého Kaufmana milují, takže se na něj možná letos opět dostane.

Ve stejné kategorii byli nominováni rovněž Úžasňákovi a adaptace proslulého muzikálu Fantom opery, natočená Joelem Schumacherem (Volný pád, Telefonní budka, Česká spojka).

Pryč s balastem

Vedle tandemu Scorsese - Di Caprio je patrně nejvýraznější filmovou událostí roku práce Clinta Eastwooda. Hillary Swanková (Oscar za film Kluci nepláčou) hraje boxerku Maggie Fitzgeraldovou, a to v tréninku i režii Eastwooda ve filmu Million Dollar Baby. Eastwood je skutečným fenoménem. Někdejší symbol béčkových drsňáků prošel po cestě od spaghetti westernů přes Drsného Harryho až k současné pozici originálního režiséra silných příběhů a střídmého, leč o to působivějšího rukopisu. Průlomem v Eastwoodově režisérské kariéře byli Nesmiřitelní, drsný existenciální western z roku 1992. Starý kovboj si ve filmu nejen střihl hlavní roli, ale rovněž k němu napsal hudbu. To udělal i v případě loňské oscarově úspěšné Tajemné řeky. V případě této temné a spletité detektivky ovšem zůstal za kamerou a na plátně nechal excelovat jiné. Vznikl tak mimo jiné výrazně herecký film a další důkaz toho, že Eastwood sice má sklony být samolibým narcisem, občas sám sebe obsazujícím do rolí, které neodpovídají jeho věku, ale kromě toho je rovněž skvělým režisérem, který jako by s přibývajícími roky získával na znepokojivé energii.

Million Dollar Baby, který se do českých kin chystá v květnu, ovšem na zbrázděné tváři a úsporném herectví Eastwooda opět jednou stojí. Patří mu tam figura Frankieho Dunna, trenéra boxu, který se pokouší usmířit s dcerou a ve své tělocvičně marně čeká na talent, kterému by svými zkušenostmi pomohl ke slávě. Sekunduje mu Morgan Freeman (Vykoupení z věznice Shawshank) coby nejlepší kamarád a bývalý boxer Eddie Scrap. A do toho přichází naštvaná Maggie a s ní záblesk naděje i příslib neodvratné tragédie… Přestože Eastwoodovy filmy, Tajemnou řeku nevyjímaje, obvykle divácké rekordy v kinech netrhají, stojí za vidění. Mimo jiné i pro zážitek z brilantní poctivé filmařiny, která se soustředí jen na to nejdůležitější. Ale pozor! Eastwood je režisérem velmi současným, netočí žádná retropohlazení na duši, nevyhýbá se modernímu pojetí kinematografického obrazu, ve zvukové stopě nechá zaznívat rap i techno a nerozpakuje se spolupracovat s lidmi mladšími o dvě generace. Jen prostě ve svých letech ví, co je důležité a co už je jen zbytečný balast. Potvrzují to ostatně i novináři, kteří udělili Eastwoodovi i letošní Zlatý globus za nejlepší režii.

WT100

Cruise zatím naprázdno

Mezi režiséry se ale žádné zásadní překvapení nekoná. Lze očekávat, že na Oscarech svedou souboj právě Clint Eastwood s Martinem Scorsesem. Pak je tu Mike Nichols s Alexandrem Paynem a také Marc Forster, režisér snímku Finding Neverland. Další filmy budou pravděpodobně paběrkovat v „méně důležitých“ kategoriích. Mezi herci, nominovanými na Zlatý globus za výkon ve vedlejší roli, byl i Jamie Foxx (Ray), tentokrát za roli taxikáře ve filmu Collateral, který už v českých kinech proběhl. Dobře natočený thriller Michaela Manna (Insider) lákal i díky Tomu Cruisovi v netradiční, leč uvěřitelně ztvárněné záporné roli a je možné, že akademie pro něj bude mít slabost. V téže kategorii byl nominován i David Carradine za titulní roli v Tarantinově filmu Kill Bill: Vol. 2, který už čeští diváci rovněž důvěrně znají. Za stejný film by mohla získat ocenění rovněž Uma Thurmanová v kategorii nejlepší herečky v hlavní roli. Mezi ženami se v nominacích objevila i Meryl Streepová za výkon ve filmu Mandžuský kandidát. Hodně je slyšet také o filmu anglického režiséra Mikea Leigha Vera Drake, v českých kinech nasazeném 13. ledna v rámci Projektu 100. Pohnutý skutečný příběh ženy, která v Anglii v padesátých letech prováděla nelegální potraty, vynesl nominaci Imeldě Stauntonové za roli Very a festivalová ocenění naznačují, že film by nemusely opomenout ani oscarové nominace.

Nejpozoruhodnější je, že drtivá většina této špičkové produkce je tentokrát k dispozici i v českých kinech. V Hollywoodu ať si rozhodnou po svém.

  • Našli jste v článku chybu?