Menu Zavřít

Home Credit si jde na trh pro 13 miliard. Poprvé bude spolupracovat s čínskou ICBC

30. 5. 2017
Autor: Martin Pinkas

Splátková společnost Home Credit je před uzavřením obrovského úvěru od asijských a evropských bank.

Home Credit pokračuje v agresivním posilování své tržní pozice na asijských trzích. V současnosti je podle informací týdeníku Euro v závěrečné fázi jednání o úvěru ve výši 500 milionů eur (13,2 miliardy korun) od syndikátu asijských a evropských bank. Jsou to HSBC, Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), Société Générale a ING. Vůbec poprvé spolupracuje splátková společnost Petra Kellnera a Jiřího Šmejce s čínskou státní ICBC, která je největší na světě podle aktiv a třetí největší podle své hodnoty.

„Nemohu bohužel komentovat žádné spekulace z trhu,“ řekl Milan Tománek, šéf komunikace skupiny. „Obecně však chci říct, že získávání (syndikace) financování z trhu je naše běžná, s trochou nadsázky by se chtělo říct všední, činnost. Peníze získané z trhu půjčujeme našim klientům,“ dodal. Home Credit zvyšuje svůj tržní podíl hlavně v Číně, Indonésii, ve Vietnamu nebo na Filipínách. K podpisu smlouvy o syndikovaném úvěru by mělo dojít tento týden, přičemž jeho výsledná suma bude podle informací týdeníku Euro zřejmě ještě vyšší než 500 milionů eur.


Home Credit investoval 200 milionů do americké firmy Nymbus Čtěte více

 Home Credit


Skupině Home Credit v prvním čtvrtletí 2017 stoupl čistý zisk na 80 milionů eur (2,16 miliardy korun), ve stejném období loni měla zisk 15 milionů eur (398 milionů korun). Firma rostla hlavně rozšiřováním obchodní sítě a počet úvěrů zvýšila na dvojnásobek. Počet aktivních klientů Home Creditu vzrostl na 23,5 milionu.

Majoritním vlastníkem (88,6 procenta) je skupina PPF Petra Kellnera. Minoritním akcionářem (11,4 procenta) je investiční holdingová společnost Emma Omega vlastněná Jiřím Šmejcem.

Dále čtěte:

Do Česka míří dva velké čínské fondy. Slibují miliardové investice

ebf - tip - debata

Platforma na půjčky Zonky míří do skupiny Home Credit

PPF banka loni vydělala 1,2 miliardy korun


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).