Menu Zavřít

HON NA KLIENTY

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Pojišťovny se předhánějí v nabídkách

Navzdory mantinelům, které dal zákon povinnému ručení, stojí za to si sednout a počítat. I malé nuance, které se objevují v nabídkách jednotlivých pojišťoven, mohou majitelům četnějších vozových parků zajistit docela slušné úspory. Ačkoliv řada ústavů nabízí při současném sjednání povinného ručení a havarijního pojištění jistou slevu, jen Česká pojišťovna vytvořila nabídku Sdruženého pojištění motorového vozidla. A největší český pojistitel také nabízí jako jediný bonus pro ty, kteří v posledních třech letech způsobili maximálně jednu nehodu.

Licenci na poskytování povinného ručení získalo od ministerstva financí zatím jedenáct domácích pojišťoven (viz box). Většina z nich již tuto pojistku začala prodávat, zbytek začne během týdne. Všichni majitelé motorových vozidel budou muset pojistku s vybranou pojišťovnou sjednat do konce roku. Ten, kdo smlouvu včas neuzavře, může dostat až dvacetitisícovou pokutu od příslušného orgánu. Také mu může být na rok zakázáno řídit auto.

Všechny pojišťovny nabízejí několik druhů sazeb, nejlevnější bývá základní úroveň, která zaručuje zákonem stanovené minimální krytí škod na zdraví do výše osmnácti milionů korun a u škod na věci do pěti milionů. Kromě toho si však mohou motoristé připlatit a využít vyšší pojistné krytí.

Základní sazby na příští rok se od letošních výrazně neliší. Česká pojišťovna zvyšuje sazbu o deset procent, Chmelařská, Komerční a Union pojišťovna zvedly základní úroveň o zhruba pět procent oproti letošnímu roku, ostatní pojišťovny sazby navýšily zhruba o dvanáct procent.

Chmelařská a Komerční pojišťovna nabízejí vyšší pojistné krytí už v základní sazbě. Ostatní pojišťovny nabízejí vyšší pojistné krytí jen za zvýšenou sazbu.

Platit se bude vesměs složenkou, ale třeba také převodem z účtu či platební kartou. Na přepážkách pojišťovny bude také možné uhradit pojistné v hotovosti. Kromě Union pojišťovny, která klientům Union banky umožňuje zaplatit až do konce února 2000, ostatní pojišťovny většinou vyžadují peníze za pojistku do konce letošního roku. Nabízejí přitom možnost čtvrtletních či pololetních splátek za mírně vyšší cenu nebo za stejnou.

Hlavní boj o zákazníky však leží v jiných výhodách. Nejagresivnější je v tomto směru Česká pojišťovna, která držitelům klientských karet slibuje celé lákavé spektrum od příplatků na benzin až po spotřebitelský úvěr. Většina ústavů nabízí právní poradenství, zvýhodněné asistenční služby, slevy na havarijním pojištění či úrazové pojištění.

Od roku 2001 budou všichni pojistitelé dávat klientům, kteří jezdí bez nehod, pětiprocentní slevu na pojistném. Jediný, kdo ji zavedl již letos, je Česká pojišťovna. Ta svým zákazníkům zlevní pojistné o zhruba dvě a půl procenta proti čestnému prohlášení, že v posledních třech letech bourali maximálně jednou.

Kooperativa, která se svým zákazníkům rozhodla první nehodu odpustit, slibuje, že za pět let se bonus může vyšplhat až na šedesát procent. Na stejnou výši se ovšem může vyšplhat i přirážka k pojistnému za časté nehody. Po tři roky ovšem nemůže přesáhnout zákonem stanovenou horní hranici ceny pojistného. „U malých škod své zákazníky napřed vyzveme, zda si je nechtějí uhradit sami, aby zbytečně nepřišli o bonus, uvedl například šéf pojišťovny Allianz Thomas Münkel.

Od příštího roku budou moci poškození bezprostředně po nehodě kontaktovat pojišťovnu viníka nehody. Bez ohledu na to, jak rychle bouračku nahlásí viník, vzniká poškozeným přímý nárok na vyřízení pojistné události. Pokud viník pojišťovnu neuvede, stačí poškozenému, aby se obrátil na Českou kancelář pojistitelů. Musí ovšem znát státní poznávací značku viníka. Bez ní je poškozený bez šance.

Smůlu ovšem budou mít neplatiči pojistného v minulých třech letech. Ministerstvo financí totiž zamítlo žádost České pojišťovny o amnestii pro dlužníky. Neplatiči budou muset povinné ručení nejen doplatit, ale přidat i penále, jež měsíčně naskakuje o dvacet procent, a od loňska dokonce o čtyřicet procent, a pokutu policii. Navíc bude vozidlo vyřazeno z provozu. Platit se bude za každé auto, které je v centrálním registru vozidel na ministerstvu vnitra, a přitom není v databázi České pojišťovny.

Marcela Šperkerová

soupeři na trhu

Allianz pojišťovna, základní jmění půl miliardy, loňský zisk 202 milionů, předepsané pojistné 2,6 miliardy, pět procent na trhu, páté místo v žebříčku, člen rodiny největšího evropského pojišťovacího koncernu Allianz AG Holding.

Česká podnikatelská pojišťovna, základní jmění půl miliardy, vlastník firma SPGroup, loňský zisk pět milionů korun, předepsané pojistné 129 milionů, šestnácté místo v žebříčku.

Česká pojišťovna, základní jmění 3,4 miliardy, třicet procent vlastní stát, dvacet tři IPB, PPF drží dvacet a deset procent KB, loňský zisk 834,1 milionu, předpis pojistného 32,5 miliardy, na trhu tři pětiny, jednička žebříčku.

Česko-rakouská pojišťovna, základní jmění 480 milionů, šestnáct procent vlastní EBRD, zbytek Bundeslander Versicherung, loňský zisk třicet milionů, předepsané pojistné 680 milionů, deváté místo v žebříčku.

ČS-Živnostenská pojišťovna, základní jmění 816 milionů, vlastník Česká spořitelna, loňský zisk 2,3 milionu, předpis pojistného 1,77 miliardy, šesté místo v žebříčku, podíl na trhu 3,2 procenta.

Generali Pojišťovna, základní jmění 410 milionů, majitel Generali Holding Vienna, loňský zisk 17 milionů, předepsané pojistné 1,1 miliardy, osmé místo v žebříčku.

Chmelařská pojišťovna, základní jmění 327 milionů, majitelé belgická skupina KBC - 34 procent, 33 procent vlastní PGRLF, zbytek Chmelařství, družstvo Žatec, loňská ztráta 67 milionů, předepsané pojistné 118 milionů, osmnácté místo v žebříčku.

IPB Pojišťovna, základní jmění půl miliardy, součást skupiny IPB Group, loňský zisk 58,3 milionu, předepsané pojistné 3,2 miliardy korun, třetí místo, na trhu šest procent.

Komerční pojišťovna, základní jmění 450 milionů, stoprocentní dcera Komerční banky, loňská ztráta 84,4 milionu korun, předpis pojistného 141 milionů, čtrnácté místo v žebříčku.

Kooperativa, základní jmění miliarda, letos vznik fúzí České a Moravsko- slezské Kooperativy, obě dohromady v loňském roce předepsané pojistné 7,2 miliardy, druhé místo, třináct procent trhu.

MMF24

Union pojišťovna, základní jmění 300 milionů korun, součást finanční skupiny Union Group, loňský zisk devět milionů, předepsané pojistné 124 miliony, sedmnáctá příčka v žebříčku.

(myš)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).