Menu Zavřít

HONBA ZA SERVERY

18. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Microsoft

EBF24

Nový operační systém Windows 2000, který představil jeho výrobce Microsoft minulý čtvrtek, má podle Billa Gatese splňovat požadavky nejmocnějšího obchodního nástroje - internetu. Nadšení Gatese, zakladatele a dnes „hlavního softwarového architekta Microsoftu, podle zpravodajství CNN nesdílejí všichni. Hodně šéfů firem specializujících se na informační technologie už prohlásilo, že raději několik měsíců počkají, aby zjistili, jaké „mouchy opožděný program má a zda stojí za to.
Novým operačním systémem určeným pro vysokokapacitní počítače a podnikové sítě se Microsoft snaží prosadit na poli, který zatím zhruba z poloviny ovládá systém Unix konkurenta Sun Microsystems. Dosavadní Windows NT obsadil na trhu třetinový po díl. Kromě Unixu jsou jeho dalšími konkurenty program NetWare společnosti Novell a bezplatný software Linux (EURO 8/1999, 50/1999), který podle společnosti IDC už získal na trhu čtvrtinový podíl. Microsoft prohlašuje, že Windows 2000 je jeden z ;nejstabilnějších softwarů vůbec, podle zkoušek obstál 90 dní v provozu, aniž by spadla síť, zatímco Windows NT vydržel jen pět dní, a Windows 95 dokonce pouhé dva dny.
Na nový operační systém hodlá Microsoft navázat nový uživatelský program pro osobní počítače (na světovém trhu má 95procentní podíl), proto je klíčové, nakolik se ujme. Vývoj Windows 2000, které jsou ze 70 procent přepsané Windows NT, přišel firmu na mi liardu dolarů a zaměstnal déle než tři roky na pět tisíc programátorů.
Microsoft s tržní kapitalizací ve výši 500 miliard dolarů čelí antimonopolnímu šetření ve Spojených státech, které může v krajním případě vyústit v rozdělení společnosti. Na počátku února zahájila šetření některých obchodních praktik prot i Microsoftu i Evropská komise.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).