Menu Zavřít

Honem do Nepálu

20. 1. 2011
Autor: Euro.cz

Demografie

Jak souvisí vývoj populace a rozmanitost přírody? Pojďme si to ukázat. Výběr zemí v grafech není náhodný – v přehledu jsou uvedeny země, které jsou zajímavé z přírodovědeckého hlediska. Pomocí demografických dat se pak pokusíme o předpověď, nakolik má jejich přírodní bohatství v budoucnu šanci přežít. Problémy lze očekávat ve všech zemích, kde je již dnes vysoká hustota obyvatelstva, jejichž věkový medián je nízký a úhrnná plodnost stále vysoká. Snad s výjimkou Jižní Afriky, Keni a Tanzanie vypadají vyhlídky pro přírodu ve všech ostatních afrických zemích v našem přehledu bledě. Tlak na ni kvůli vysokému populačnímu růstu bude stoupat.
Velmi zle jsou na tom Madagaskar a Filipíny, s mimořádně cenným, ale také již dnes velmi ohroženým přírodním bohatstvím. Kolumbie, ornitologický ráj s nejvyšším počtem ptačích druhů na světě, má stále ještě nízkou populační hustotu a úhrnná plodnost tam již jen nevýznamně převyšuje prostou reprodukci (2,1 dítěte na ženu), což dává jistou naději. Na hranici prosté reprodukce je Vietnam, který by si zbytky kdysi fenomenální biodiverzity mohl uchránit, kdyby opravdu chtěl.
Výlet do Nepálu neodkládejte, cestu do Kostariky si můžete nechat na později – tam se díky dobré ochraně, ale i demografii může dost biodiverzity udržet.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).