Menu Zavřít

Horáček má plán, jak porazit Zemana. Volte takticky, vyzval Pražany

8. 1. 2018
Autor: čtk

Kandidát na prezidenta Michal Horáček vyzval lidi v Praze, aby volili takticky a netříštili hlasy pro "nezemanovské kandidáty". Požádal je o přízeň. Se svým týmem tvrdí, že z osmi protikandidátů současné hlavy státu má podle průzkumů v regionech největší podporu, a je tak schopen Miloše Zemana porazit.

„Vyzývám Prahu, aby volila takticky. Podle regionů jsem to opravdu já, kdo Miloše Zemana porazit může. Čím víc nás půjde k volbám, tím se šance zvyšuje,“ řekl textař a podnikatel Michal Horáček na pondělní tiskové konferenci. Dodal, že regiony „podle přání Prahy“ nevolí. „Praha ovšem nemůže vyhrát bez zbytku republiky. Ať je to tentokrát Praha, která dá svůj hlas kandidátovi s podporou regionů. Jedině to je klíčem k porážce Miloše Zemana,“ uvedl kandidát na prezidentskou funkci.

Podle Horáčkova týmu průzkumy agentur Kantar TNS a Median pro Českou televizi a agentury G82 ukázaly, že Horáčka zná 86 procent lidí a Jiřího Drahoše 71 procent. V obcích, menších městech a městech do 100 tisíc obyvatel by Miloše Zemana v prvním kole volilo 37 procent voličů, Horáčka 17 procent a bývalého šéfa Akademie věd ČR Jiřího Drahoše 13 procent. Horáček dnes řekl, že pokud by v prezidentské volbě neuspěl a do dalšího kola se nedostal, podpoří jakéhokoliv Zemanova protikandidáta.


Stále nevíte, koho volit? Vyzkoušejte si volební kalkulačku

Kandidáti na prezidenta 2018


Dnes zveřejněný průzkum agentury STEM/MARK pak ukázal, že pokud by nynější prezident postoupil do druhého kola voleb, největší šanci porazit ho má Drahoš. Zvítězit by nad ním ale mohl i Horáček, Marek Hilšer či Pavel Fischer, kdyby jim hlas dali nerozhodnutí voliči. Pokud by v druhém kole proti sobě stanuli Zeman s Horáčkem, dalo by Zemanovi hlas 46 procent lidí a Horáčkovi 44 procent. Desetina volících pak ještě není rozhodnuta.

„Chci všechny voliče, úplně všechny, ať žijí na samotě u lesa, nebo na Staroměstském náměstí,“ uvedl Horáček. Podle něj jsou předsudky to, že má některý kandidát podporu žen, lidí s vyšším vzděláním či na Moravě.

Horáček pro svou kandidaturu získal 86 940 podpisů. Na facebooku má 81 500 fanoušků. Jeho tým v kampani zatím odpověděl na 12 500 zpráv a napočítal 750 tisíc odeslaných mailů. Horáčkova videa zaznamenala na internetu 4,6 milionu zhlédnutí. Podle analýzy protikorupční organizace Transparency International kampaň nejtransparentněji z devíti kandidátů vede právě Horáček, nejméně průhledné financování má Zeman.

Sledujte debatu týdeníku Euro s třemi prezidentskými kandidáty:

EBF24

O volbě prezidenta čtěte více v rubrice Prezidentské volby 2018:

Analýza: Nejtransparentnější je Horáček, Zemanovi lidé možná obcházejí zákon

Zeman je nemocný člověk a slabý prezident, míní Topolánek

Ústavní soud odmítl stížnost Holovské, do prezidentských voleb smí všech devět kandidátů

Topolánek: Zeman jako prezident selhal

Zeman: Pokud nepostoupím, v druhém kole volit nebudu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).