Menu Zavřít

Horáček zaregistroval kandidaturu na Hrad. Nasbíral 86 tisíc podpisů

1. 11. 2017
Autor: čtk

Uchazeč o Hrad Michal Horáček dnes na ministerstvu vnitra předal petici s 86 tisíci občanskými podpisy, které podporují jeho kandidaturu na prezidenta. Horáčkovu kandidaturu oficiálně jako navrhující občan podala paralympionička Tereza Diepoldová. Horáček řekl, že shromáždil 115 tisíc podpisů, téměř 30 tisíc ale jeho spolupracovníci po kontrole odstranili, protože nesplňovaly zákonné podmínky.

bývá společně se současným prezidentem Milošem Zemanem a bývalým předsedou Akademie věd Jiřím Drahošem označován za největší favority lednové volby. Všichni už deklarovali, že mají dostatek občanských podpisů, tedy více než 50 tisíc.

Minimálně poslaneckou nominaci si zajistili bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (ODA), prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (za Realisty) a hudebník a šéf strany Rozumní Petr Hannig. Senátorské podpisy sehnal bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer. Zajistit si občanské i politické podpisy se snaží i lékař a aktivista Marek Hilšer, exposlanec Otto Chaloupka nebo bývalý šéf Úřadu vlády Karel Štogl. O prezidentský úřad projevilo zájem přes dvě desítky uchazečů.


Favoritem bookmakerů je znovu Zeman. I díky politickému vývoji

 Prezident České republiky Miloš Zeman

ebf - tip - debata


Do voleb se mohou přihlásit zájemci, kteří se prokážou 50 tisíci ověřenými podpisy občanů, deseti senátorů nebo 20 poslanců. Z parlamentních stran na rozdíl od minulých voleb v roce 2013 pravděpodobně svého kandidáta nepostaví žádná. Starostové a nezávislí v úterý vyzvali další strany, aby v kandidatuře podpořili Drahoše. Část ANO a ČSSD podporuje Zemana.

Vše o volbě prezidenta čtěte v rubrice Prezidentské volby 2018:

Frontální útok miliardářů: zítra si vás koupíme

Hilšer: Vláda bez komunistů, premiérem by neměl být člověk podezřelý z podvodu

Odměna pro Zemana: Babiš nepostaví prezidenstského kandidáta

Drahoš už má přes 110 tisíc podpisů. Za kampaň utratil přes deset milionů

Přezkoumal bych Klausovu amnestii, naznači Fischer prezidentský plán


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).