Menu Zavřít

Horák vyhlásil válku ministrovi

22. 6. 2012
Autor: Euro.cz

EBF24

Jednání správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) mělo minulý týden ještě větší spád než obvykle. Ředitel pojišťovny Pavel Horák se pustil do ostrého křížku s ministerstvem zdravotnictví. Zastavení projektu IZIP ještě před vyhodnocením pilotních projektů označil za chybu a nepřímo pohrozil arbitráží kvůli vypovězení smluv.
Horák předal radním stanovisko právníka Thomase Ladnera, který zastupuje švýcarského akcionáře společnosti IZIP (VZP v ní drží 51 procent akcií). Ladner považuje zastavení projektu za nezákonné a varuje před dalšími právními kroky. Ředitel IZIP Jiří Pašek současně vyzval ministerstvo zdravotnictví, aby za vypovězení smluv na provozování systému elektronických zdravotních knížek zaplatilo 27,5 milionu korun. Jde prý o zmařenou investici, kterou firma vložila do mezinárodního projektu epSOS. Ministerstvo nic hradit nehodlá.
Podle zdrojů ze správní rady není hrozba mezinárodní arbitráže tak akutní, jak by se mohlo zdát. V dodatcích ke třem smlouvám na projekt elektronických zdravotních knížek je prý totiž uvedeno, že od 30. června je může VZP kdykoliv vypovědět s půlroční výpovědní lhůtou.
Během jednání správní rady vypluly na povrch i další nepříjemné skutečnosti. Existuje totiž ještě čtvrtá smlouva na provozování portálu VZP, k níž bývalá správní rada těsně před svým rozpuštěním před posledními poslaneckými volbami odsouhlasila dodatek o prodloužení na dalších pět let.
IZIP si za provoz portálu inkasuje šest milionů měsíčně. Jestliže ale budou smlouvy koncem června vypovězeny, padne i dohoda o portálu. VZP k němu sice vlastní zdrojové kódy, chybí jí však práva na rozvoj. Bude se tedy muset se společností IZIP dohodnout, nebo urychleně vyhlásit výběrové řízení, aby 1. ledna příštího roku klienti nenašli portál nefunkční.
Ministr Leoš Heger vyslal minulou středu do pojišťovny šťáru. Kontrolovat se mají především výše uvedené smlouvy a dodatky k nim. Za jejich znění je zodpovědný právě ředitel Pavel Horák. Pokud se zjistí nesrovnalosti, bude mu hrozit odvolání. To by ale musela schválit většina správní rady, jíž ministerstvo zatím nedisponuje – i když Hegerovi se na posledním jednání kabinetu podařilo odvolat tři její členy nominované za stát, kteří nebyli při předchozích hlasováních vždy loajální.
Radní otázku odvolání Horáka a také šéfa rady Marka Šnajdra (ODS) již několikrát v tomto volebním období nastolili. Nikdy se ovšem nedokázali dohodnout.
Novým ředitelem by se mohl stát náměstek ministra Petr Nosek. O výměně na postu předsedy správní rady se prozatím nediskutuje. Neschvaluje ji prý ani premiér Petr Nečas, protože potřebuje Šnajdrovu podporu ve sněmovně.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).