Menu Zavřít

Horečka vydělává. Číňan dosáhl fascinujícího výsledku

12. 9. 2016
Autor: ČTK

Když čínské komoditní trhy zkraje letošního jara zachvátila burzovní horečka, mnohým investorům zrychlil tep. Období vysoce nadprůměrného obchodování jsou výbornou příležitostí, jak lze vydělat mnoho peněz – nebo pochopitelně ztratit. Pro 37letého Bing Wanga platila první varianta.

„V době velkých cenových výkyvů se vyskytuje vždy více možností, jak si přijít na vysoké zisky, nebo naopak velké ztráty,“ řekl Wang agentuře Bloomberg. Mezi výkyvy čínských komodit letos podle svých slov proplul takřka bezchybně.

Burzovní horečka, která v březnu a dubnu postihla nejlidnatější zemi světa, byla skutečně neobvyklá. Čínská komise pro cenné papíry musela situaci uklidnit, když zavedla přísnější pravidla a zvýšila poplatky za obchodování.

Materiál, který si Wang na burze „podmanil“, byla betonářská ocel. Na konci minulého roku opustil takzvanou krátkou pozici neboli shortování. Tedy strategii, při které sázel na budoucí pokles oceli. Wang kvůli omezení nabídky začal věřit naopak v růst ceny – a měl pravdu. Od prosince do poloviny dubna vzrostla cena oceli (přesněji futures kontrakty na stavební materiál) o 66 procent.

Pak ale přišel obrat, který Wang zachytil – 22. dubna opět změnil strategii. Právě v momentě, kdy se cena oceli vyšplhala na vrchol, ze kterého následující měsíc spadla o více než čtvrtinu.


Burzovní horečka zasáhla například trh s bavlnou. Čtěte:

Rifle pro celý svět. Trh s bavlnou zažil nebývalý den

 Rifle, ilustrační foto. CC BY-SA 2.0: Hannah Cossey; Flickr

Samotná správná strategie Wangovi přinesla solidní zisky. Ty se ovšem ještě znásobily díky vysokému objemu obchodů, které zaznamenaly čínské trhy v daném období. A výhodou pro Wanga byla také skutečnost, že při obchodování s futures kontrakty v Číně se účtuje jen malý počáteční poplatek. I malé pohyby cen tak mohou přinášet vysoké zhodnocení.

Wangův fond Guli Trend letos dosáhl zhodnocení 750 procent (nejvíce ze všech fondů v Číně), od svého počátku v březnu 2015 dokonce o 2100 procent. To je úctyhodný výsledek, obzvláště v dnešní době, kdy se hedgeovým fondům nedaří a ubývají jim klienti.

ebf - tip - debata

Wang přitom na rozdíl od svých kolegů nepoužívá žádný počítačový software. Trhy analyzuje postaru na základě poptávky a nabídky. Momentálně zvažuje známou osvědčenou taktiku, že opět vsadí na růst cen betonářské oceli. Vysvětluje to politikou vlády, která usiluje o omezení nabídky.

Pouze čas ukáže, zda se Wang stane dlouhodobou hvězdou čínských trhů, nebo je jeho úspěch pouze epizodou, dodává agentura Bloomberg. Dlužno dodat – Wang spravuje celkem osm fondů a žádný z nich nedosáhl podobných výsledků jako Guli Trend, dva dokonce prodělávaly.


Jak se (ne)daří hedgeovým fondům? Čtěte:

Hedgeové fondy pod tlakem, Buffett svou sázku zatím vyhrává

Warren Buffett

Čtěte dále:

Čína chce určovat světové ceny komodit

Čína se přátelí i s Polskem. Budou si vyměňovat informace z kapitálových trhů

Probuzení, nebo špionáž? Číňané míří na americkou burzu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).