Menu Zavřít

Horké léto u čerpacích stanic

13. 4. 2006
Autor: Euro.cz

Pohonné hmoty

PRAHA (mtc) - Průměrná cena benzinu Natural 95 na čerpacích stanicích v České republice se v minulém týdnu přiblížila třiceti korunám za litr. Společnost CCS, která vyhodnocuje údaje ze dvou tisíc benzinových pump, uvedla, že průměrná cena Naturalu 95 byla ve středu 12. dubna 29,76 korun. Přes dubnový návrat zimního počasí tedy pro motoristy z hlediska cen pohonných hmot již začala plná letní sezona. Ve srovnání s cenami z loňského dubna jsou benzin i nafta o více než dvě koruny dražší.
Pohonné hmoty zdražují v celé Evropě, protože roste cena ropy a také kvůli nedostatečným rafinérským kapacitám v USA. Američtí obchodníci proto nakupují benzin ve velkých objemech i na evropských trzích, aby se připravili na motoristickou sezonu, a tím zvyšují na starém kontinentě poptávku a cenu.
Vzhledem k sezonním pohybům v cenách pohonných hmot se dá očekávat, že o letních prázdninách se benzin bude prodávat za více než 32 korun za litr. Pokud bude eskalovat konflikt s Íránem, zkomplikuje se těžební situace v Nigérii nebo pokud znovu udeří silné hurikány, cena ropy se dostane vysoko nad rekordních sedmdesát dolarů za barel a cena benzinu bude její křivku kopírovat.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).