Menu Zavřít

Horké Vánoce

16. 12. 2005
Autor: Euro.cz

Spor o státní miliardy je opepřen výhrůžkami arbitráží

ČSOB opět vyostřila vztahy se státem. Tentokrát tím, že distribuovala po médiích arbitrážní žalobu týkající se pohledávky za Spalovnou průmyslových odpadů. Žalobu podala Česká konsolidační agentura (ČKA), protože pohledávka měla právní vady a hrozilo, že nárok státu z těchto vad vyplývající by mohl být promlčen. Důvodem pobouření ČSOB byla větička ve zdůvodnění žaloby, že pohledávka byla započtena proti známé Nemethově pohledávce podobně jako v případě Setuzy. Banka to interpretovala jako skutečnost, že ČKA uznává Nemethovu pohledávku. Agentura toto obvinění ostře odmítla. Měla také proč. Minulou středu vyhrála spor právě se Setuzou. Prvoinstanční rozhodnutí říká, že byl zápočet 1,8 miliardy korun neplatný a ústecký výrobce stolních olejů dluží státu s příslušenstvím už čtyři miliardy.

Někdo se spletl.

Firma se samozřejmě odvolala, ale jde o průlomové rozhodnutí, které může usnadnit vyřešení sporu mezi ČSOB a státem, o němž jako první informoval týdeník EURO letos koncem května (EURO 22/2005). Mluvčí ČSOB Milan Tománek tehdy ve své reakci označil článek za „vzdálený realitě“ a autora za mluvčího jakéhosi „vlivového bratrstva“. Hned vzápětí se ale problém „vzdálený realitě“ stal osudným pro uzavření dohody ČSOB se státem o urovnání arbitrážního sporu s Nomurou. K vyřešení sporu je ale třeba dobré vůle na obou stranách. Místo toho - jak píší média - ČSOB vyhrožuje státu mezinárodní arbitráží, k níž prý přistoupí belgický majitel banky, finanční skupina KBC, pokud stát bance nedá vše, co požaduje.

ebf - tip - debata

Umíněná banka.

Pohledávek s právní vadou je v ČKA zhruba za šestnáct miliard korun. Velká část z toho jsou právě zápočty podobné jako v Setuze. Soudy již rozhodly o vrácení pohledávek za více než dvě miliardy a ČSOB to musela zaplatit. ČKA žaluje další případy, tak jak se blíží promlčení jejích práv. Navrhla ČSOB, aby dohodou prodloužily promlčecí lhůtu, a získaly tak čas. Během něj by se vyřešily započtené pohledávky u soudů a rozsah problému by se podstatně snížil. Zároveň by byl prostor pro vyjednávání o osudu zbývajících sporných pohledávek. ČSOB tento návrh odmítla.
Mluvčí banky Tománek stále tvrdí, že na pohledávky se vztahuje státní záruka, ale právní názor, kterým se řídí ministerstvo financí, říká, že tomu tak není, protože práva ČSOB ze smlouvy o státní záruce již zanikla. Plněním státu vůči ČSOB by došlo k poskytnutí státní pomoci, která je v Evropské unii v bankovním sektoru zakázána. Dostupné informace však tvrdí, že přesto jsou státní úředníci ochotni o těchto položkách vyjednávat. Navíc však v případě některých pohledávek vznikly právní vady vinou ČSOB.

Na vině nesejde.

Banka nyní velmi tvrdě požaduje, aby i tyto škody, které vznikly z její viny, jí stát proplatil. To státní úředníci zatím jednoznačně odmítli. ČSOB je tak nyní ve složité situaci, protože konec roku se blíží a je třeba sporné částky řádně zaúčtovat a vytvořit na ně opravné položky. Navíc další sporné položky existují v jejích nárocích vznesených vůči České národní bance, která má proplácet neevidované závazky zkrachovalé IPB a hradit ČSOB náklady na soudní spory.
Pro stát je ovšem podstatné, že ČSOB definitivně zablokovala cestu ke smíru s Nomurou a z dostupných informací vyplývá, že arbitři proto nehodlají verdikt dále odkládat a mohl by být vynesen již v lednu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).