Menu Zavřít

Hořlavá lokalita

24. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Pražské výstaviště

Levé křídlo Průmyslového paláce lehlo 16. října popelem. Objasnění příčin vzniku požáru potrvá dle hasičů několik týdnů. Největší otazníky dosud visí nad osudem peněz z případného pojistného plnění. Na pražském Výstavišti nehořelo v posledních letech poprvé a týdeník EURO zjišťoval, jak dopadlo řešení pojistných událostí v minulosti.

Lehly popelem (čtyři popisky ke čtyřem fotkám požárů na Výstavišti)

1991, Bruselský pavilon. Stavba z roku 1960 byla pojištěna pražskou příspěvkovou organizací Výstaviště Praha. Z pojistného plnění ve výši zhruba 24 milionů korun byla část použita na likvidaci požářiště a zabezpečení, 21 milionů šlo na účet státu.

2002, Dětský svět. Dřevěný pavilon z roku 1991 byl pojištěn Inchebou u Pojišťovny České spořitelny. Na účet hlavního města Prahy bylo vyplaceno téměř 4,8 milionu korun.

EBF24

2005, Globe. Dřevěné divadlo poničené povodněmi v roce 2002 bylo pojištěno Inchebou u pojišťovny Kooperativa. Pojistné plnění ve výši 14,3 milionu korun bylo vyplaceno Inchebě a šlo na opravu poškozené stěny Křižíkova pavilonu „B“, stavby veřejných WC, rozsáhlou opravu Maroldova pavilonu, poškozené veřejné osvětlení, vyklizení a úpravu požářiště, opravu komunikací v jeho okolí a obnovu zeleně.

2008, Průmyslový palác. Pojištěn Inchebou u pojišťovny Uniqa a České podnikatelské pojišťovny na částku 2,5 miliardy korun. Případné pojistné plnění půjde na účet Incheby. Jak s penězi naloží, záleží na dohodě mezi Inchebou a pražským magistrátem, od kterého má Incheba areál Výstaviště pronajatý.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).