Menu Zavřít

Horory z Lán: Jablko u stromu

29. 4. 2003
Autor: Euro.cz

Banánová republika

LÁNY (brk) – O původu prezidenta Václava Klause kolovala v kuloárech divoká fáma, že je nemanželským synem ministra financí Slovenského štátu Mikuláše Pružinského, nejnovější šetření psychologů i antropologů ale naznačuje, že Klausovým pravým otcem by mohl být sám druhý československý prezident Dr. Edvard Beneš.
Indicií není málo. Dieter Buhmann z univerzity v německém Saarbrückenu, známý odborník na rozlišování mimiky Saddáma Husajna a jeho dvojníků, soudí, že Klaus po Benešovi zdědil nejen vizáž, vysoko položený hlas, ješitnost a smysl pro eleganci v oblékání, ale také národně socialistické uvažování i rétoriku. Oba spojuje smysl pro obchod i srdeční slabost pro kraj v okolí husitského Tábora. Zatímco Beneš odpočíval v Sezimově ústí, Klaus si chalupu našel v blízkých Prudicích. „Vsaďte se, že Klaus svým usilovným hledáním nového bytu jen blafuje a nakonec se uchýlí do vily v Sezimově Ústí,“ říká Buhmann. K jeho hypotézám se přidal i profesor Emanuel Vlček, známý antropolog specializující se na výzkum pozůstatků českých panovníků. „Historiky zajímá, jaké měl král nebo prezident úspěchy na domácí i zahraniční scéně. Ale jestli byl malý, štíhlý, jestli jedl zdravě, k jakému sportu byl anatomicky predisponován, to nezaznamenají. A právě podobnost tvarů lebky Edvarda Beneše a Václava Klause je podle dostupných fotografií zarážející: oba měli hypertrofovanou dolní čelist, vysoké čelo, skrze krátce střižené šediny jsem u obou v týlní části vypozoroval i charakteristický pahrbek geniality,“ uvedl.
Imagemakeři se nyní sázejí, kdy se prezident Klaus poprvé objeví na veřejnosti v bílém obleku, který byl charakteristický pro Beneše v pozdním, lidově demokratickém období. „Vyčkejte, mám plán,“ komentoval jejich netrpělivost samotný Klaus.
Livia Klausová domněnku o původu svého manžela nepřímo potvrdila, když prohlásila, že lituje paní Hanu. S jemnou narážkou na manželovu letní avantýru dodala, že jablko zřejmě nepadlo daleko od stromu. Zdá se však, že nejlepší přehled mají o Klausovi komunisté. Jejich předseda Miroslav Grebeníček řekl, že jejich únorovou podporu při zvolení Klause prezidentem lze chápat jako svého druhu omluvu národu a restituci za to, že v roce 1948 donutili Beneše abdikovat.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).