Menu Zavřít

Horory z Lán: Relikviář pro paní Livii

21. 1. 2004
Autor: Euro.cz

Banánová republika

ebf - tip - debata

Lány (tgm) – Navěky to mělo zůstat tajemstvím. „Ne, neříkej to,“ okřikl dokonce prezident Václav Klaus veřejně svou manželku Livii, když se jí novináři ptali, jaký dárek dostala od svého chotě k šedesátým narozeninám. Jenže pak se v tisku objevil inzerát cestovní kanceláře Adoratour s nabídkou sobotních nočních zájezdů do oblasti východního Rakovnicka, jejichž součástí měl být jedinečný duchovní zážitek, a bylo po tajnostech. „Když jsme se svíčkami chodili kolem obětního stolu v lánské zámecké kapli a velebili Knihu knih, bylo mi krásně. Už cestou do Prahy se ale dostavila postextatická frustrace a málem jsem znečistila autobus,“ svěřila se médiím se svou esoterickou cestovatelskou zkušeností Lucie Kouřilová, studentka prvního ročníku psychologie. Souběžně s tím se začala šířit fáma, že na lánském zámku v noci straší.
„Nic nestandardního se neděje,“ pokusila se o vysvětlení prezidentská kancelář. „Paní Livia velkolepě završila svou adaptaci lánských interiérů. Pro instalaci dárku od svého manžela, jímž je zlatem a kůží zdobený relikviář uchovávající bohatě iluminované sebrané spisy Václava Klause (viz obrázek), připomínající gotický oltář s dvěma otevíracími křídly nebo moskevskou budovu někdejší RVHP – jak je komu libo - si vybrala nevyužívanou bývalou kapli,“ píše se ve stanovisku KPR. Skutečnou perlou v souboru klausovských bibliofilií je prý nejnovější opus, nazvaný „Země, kde se už rok zase vládne“.
Šéf hradního protokolu Miroslav Sklenář prozradil, že umístění tzv. Václavského relikviáře přezdívaného Kniha knih na bývalý obětní stůl má hlubší význam. „Chystáme nový řád inauguračních slavností, něco na způsob korunovačního řádu Karla IV. Pracovně mu říkáme Majestas Wenceslae a veřejnost ceremoniál poprvé spatří již v roce 2008,“ řekl. Jeho vrcholem bude podle Sklenáře rituál procesí s „lánskou tórou“, kdy lektor nese Knihu knih a přítomný lid pochvalně mručí.
„Nacvičujeme v kapli hlavně v rámci nedělní školy Václava Klause. Oblíbenými se ale staly i sobotní noční adorace,“ přiznává Sklenář. Aby se lánských seancí mohli účastnit i sociálně slabší skupiny, rozhodla se Nadace Václava a Livie Klausových hradit dopravu komparzu částečně ze svého. „Ale žádné rozmazlování, autobusy jezdí jenom z Hradčanské do Stochova. Dál do Lán se musí pěšky,“ usmívá se první dáma.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).