Menu Zavřít

Hospodářská komora

18. 12. 2008
Autor: Euro.cz

Ekonomická krize udeřila na tuzemský průmysl

Ekonomická krize udeřila na tuzemský průmysl

Světová ekonomická krize, která prokazatelně způsobila recesi v celé eurozóně, již citelně zasáhla do chodu českých firem. Vyplývá to z bleskového průzkumu Hospodářské komory České republiky mezi jejími členskými firmami, kterého se zúčastnilo téměř 1900 firem.

WT100

Nejviditelněji se zpomalení světové ekonomiky projevilo v meziročním poklesu zakázek. Tomuto problému musí čelit devět firem z deseti. Přičemž více než každá čtvrtá firma (27,6 procenta) hlásí pokles zakázek o plnou čtvrtinu a více. Tři z pěti firem letos v prosinci ukončí svou výrobu dřív než obvykle a v lednu otevřou své brány později, každá desátá firma takto dokonce svým zaměstnancům prodlouží vánoční volno na tři týdny. Tomuto množství firem tak téměř vypadne produkce po dobu jednoho měsíce. S přihlédnutím k tomu, že firmy mají během roku různé závodní dovolené, se jim dohromady sníží roční produkce až o 10 procent. Ve firmách se nižší počet zakázek začal skutečně projevovat až v posledních dvou měsících – tedy v říjnu a listopadu. Do té doby výroba ve většině firem jela na plný výkon a převažovalo v nich optimistické očekávání ohledně dalšího vývoje.

V České republice se už nachází jen výrazná menšina firem, která nepocítila světovou finanční krizi ve své činnosti. Z průzkumu vyplynulo, že zásadním dopadům čelí 39 procent firem, zatímco necelých 16 procent podniků žádné dopady nepocítilo. Už v uplynulých týdnech 31,3 procenta podniků zastavilo svůj provoz v řádu dnů nebo dokonce týdnů. A ve většině podniků zůstanou stroje stát i na konci roku, 11 procent firem prodlouží vánoční volno svým zaměstnancům o 3 týdny, dalších 24 procent o dva týdny. Naopak 40 procent firem žádné odstávky neplánuje, a pokud si její zaměstnanci nevezmou volno, půjdou do práce i ve dvou dnech před vánočními svátky, ale i hned po jejich skončení.

  • Našli jste v článku chybu?