Menu Zavřít

Hospodářské vztahy jdou proti proudu

30. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Česká republika byla německými investory zvolena jako nejatraktivnější lokalita pro podnikání ve střední a východní Evropě

V letošním konjunkturálním průzkumu, který Česko-německá obchodní a průmyslová komora (ČNOPK) každoročně provádí mezi svými členy a dalšími německými investory, si Česká republika opět vede dobře. Dotázané podniky ji zvolily jako nejatraktivnější lokalitu pro podnikání ve střední a východní Evropě. Vítězně vyšla dokonce i ze srovnání s tak tvrdou konkurencí, jako je Čína. Více než 85 procent německých firem by v letošním roce zopakovalo své rozhodnutí zde investovat. Zároveň se však z úst 150 především německých firem ozývá kritika českého vzdělávacího systému a fungování státní správy. Jak už vyplynulo z našeho předchozího průzkumu na toto téma z podzimu 2011, postrádají firmy u absolventů všech úrovní vzdělávání především praktické zkušenosti, jazykové znalosti a samostatnost. Stále větším problémem se stává také nedostatek odborných pracovníků, především v technických a řemeslných profesích. Němečtí investoři nám v průzkumech i osobních rozhovorech potvrzují, že kvalifikovaní, výkonní a v porovnání s mnoha zeměmi stále ještě finančně dostupní zaměstnanci jsou pro ně jedním z důvodů, proč v Česku podnikají. V posledních letech ale vlivem demografických změn a nedostatečné podpory technických oborů ze strany státu vhodných zaměstnanců ubývá. To snižuje konkurenceschopnost země a hrozí tím, že firmy začnou odcházet do vhodnějších investičních lokalit.

Téma roku 2012

Tomu bychom rádi zabránili. Proto se v rámci našeho tématu roku 2012 Společně za odbornou pracovní sílu a inovaci snažíme politické činitele i českou veřejnost na tyto problémy upozorňovat a hledat možná řešení. Tím by podle nás mohla být inspirace duálním systémem v Německu, kde se firmy aktivně zapojují do vzdělávání jak v učňovském a středním školství, tak i v oblasti vysokoškolského vzdělávání. Většina učňovských a středoškolských oborů u našich sousedů se z poloviny dělí na teoretickou výuku a placenou praxi v podnicích, což nejen sbližuje teorii s praxí a napomáhá k vzájemnému poznání se obou subjektů, ale také zatraktivňuje učňovské obory. Takovýto model v zemích střední a východní Evropy zatím chybí, některé z nich se však na rozdíl od České republiky snaží na nedostatky ve vzdělávání reagovat. Proto chce nyní například maďarská vláda systém inspirovaný německým duálním vzděláváním zavést.

ebf - tip - debata

Nebezpečí korupce

V průzkumu firmy vyjádřily také svou nespokojenost se stavem potírání korupce a nedostatečně transparentním zadáváním veřejných zakázek v Česku, za něž jí udělily ze všech hodnocených kritérií nejhorší známky. Příliš spokojeny nebyly ani s efektivitou státní správy, právním prostředím a politickou stabilitou. I přes kritiku však Česká republika v porovnání s ostatními postkomunistickými zeměmi, které se potýkají s podobnými problémy, prozatím obstála. Například Slovensko, které od zavedení eura Českou republiku dvakrát za sebou porazilo v žebříčku nejatraktivnějších lokalit ve střední a východní Evropě, se následkem korupčních afér a pádu vlády v hodnocení německých investorů propadlo o několik příček. Pokud jde o hodnocení hospodářské situace a vyhlídky do budoucna, německé firmy už nejsou tak optimistické jako loni. Současnou situaci hodnotí více než polovina z nich jako špatnou a žádné velké zlepšení neočekávají ani v průběhu roku 2012. Pozitivní zjištění však je, že podniky hodnotí svou vlastní ekonomickou situaci mnohem lépe než celkový stav české ekonomiky: více než třetina ji označuje jako dobrou a více než polovina jako uspokojivou. Většina očekává, že se na tom nic nezmění ani v příštím roce a téměř 30 procent firem dokonce doufá ve zlepšení své vlastní ekonomické situace. To je nejen pro česko-německé hospodářské vztahy, ale vzhledem k vysokému objemu německých investic i pro celou českou ekonomiku pozitivní zpráva a je třeba vynaložit veškeré možné úsilí na to, abychom tento pozitivní trend udrželi.

Co je ČNOPK

- Byla založena v roce 1993. - Je součástí celosvětové sítě německých zahraničních hospodářských komor. - má téměř 600 členů, k nimž patří i největší němečtí investoři a mnohé významné české firmy, je největší bilaterální obchodní komorou v ČR. - Pečuje o navazování a prohlubování kontaktů mezi podniky z ČR a Německa a zastupuje zájmy svých členů při jednáních s politickými a státními institucemi.
- Prostřednictvím své dceřiné společnosti AHK Services, s. r. o., poskytuje poradenství pro investory při vstupu na český a německý trh, nabízí vzdělávací semináře a další služby.
- Hlavní sídlo má v Praze, pobočky v Plzni a Ostravě.
- info@dtihk.cz, www.dtihk.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).