Menu Zavřít

HOSPODSKÝ MARIÁŠ

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Britské pohostinství

Britská společnost Allied Domecq prodává svůj řetězec 3600 hospod. Na prodeji se už domluvila s britskou firmou Whitbread. V hromádce je však ještě několik karet pro nové hráče. Konkurence čekala na detaily prodejní smlouvy do minulého čtvrtka a začala shánět finance na přebití nabídky Whitbreadu.

Za síť anglických hostinců by měla firma Whitbread podle závěrečné ceny akcií z minulého čtvrtka na jedenácti librách zaplatit společnosti Allied Domecq 2,56 miliardy liber. To je však podle konkurence málo. Stačí možná trochu přihodit a hospody spadnou do kapsy někomu jinému. Největší otevřený zájem zatím projevila firma Punch Tavernes, která taky věří, že hodnota řetězce je vyšší než ta, na které se Allied Domecq domluvil s Whitbreadem.

Pokud se Whitbreadu podaří nákup, plánovaný od poloviny května, uskutečnit, stane se největším majitelem britských pubů. Bude jich mít více než sedm tisíc. Jeho aktiva vzrostou na 5,2 miliardy liber a obrat by se měl na základě loňských dat zvednou t na pět miliard.

Naopak Allied Domecq si uvolní ruce a bude se moci zaměřit na mezinárodní rozvoj svých lihovin. V tomto sektoru je totiž Allied Domecq světovou dvojkou hned po koncernu Diageo. Pod Allied Domecq spadají například tak známé značky jako skotská Ballantine s nebo gin Beefeater.

Završení koupě nyní čeká na souhlas akcionářů obou firem, svolaných na mimořádnou valnou hromadu na 2. července. Do té doby se však může mnohé změnit.

Po zveřejnění podrobnějších kupních podmínek potvrdila konkurenční společnost Punch Tavernes, že má stále zájem o překonání nabídky Whitbreadu. „Z toho, co jsme dosud měli možnost vidět (z podmínek koupě), nic nezměnilo naši pozici, uvedl pro dení k The Financial Times v pátek Hugh Osmond, ředitel Punch Tavernes. „Stále nevěříme, že by současná nabídka Whitbreadu byla pro akcionáře Allied Domecq nejvýhodnější, dodal. Vzhledem k dosavadní exkluzivitě Whitbreadu však Punch Tavernes neměl přístup k účetním knihám Allied Domecq. Nedostal se proto ani ke strategickým informacím o smlouvách s dalšími partnery Allied Domecq, jakým je například Carlsberg-Tetley.

Whitbread zatím nechce prozradit, zda s cenou nepůjde výše. Opakuje jen, že akcionáři obou skupin budou mít vyšší zisky z rozšířené firmy. Zveřejněním detailů kupní smlouvy a emise 230 milionů nových akcií výměnou za akcie Allied Domecq, však skončilo období výhradního vyjednávání pro Whitbread. Cesta je tudíž volná a je jen otázkou času, kdy management Punch Tavernes přesvědčí svého majitele Hugha Osmonda a představí svůj agresivní protinávrh. Bude to do konce června.

Akciový trh zvýšený zájem o firmu jen vítá. Čeká se, že nahoru teď půjdou ceny všech firem, které v Británii provozují hospody. Analytici totiž počítají s tím, že Punch Tavernes nabídne za hospody až tři miliardy liber.

O hospody Allied Domecq by mohl mít zájem i další výrobce nápojů - Bass a například i francouzská nápojová skupina Pernod Ricard. Posledně jmenovaná sice zatím popírá jakákoliv jednání s Allied Domecq, ale v současnosti sbírá ko lem tří miliard liber z trhu. Přesněji řečeno, požádala banky, aby byly připraveny ji tuto částku vydat, pokud je o to v brzké době požádá. A kdo z nápojových skupin dnes shání prostřednictvím bank tři miliardy, ten musí okamžitě počítat s tím, že se kolem něj začnou vířit zvěsti o účasti ve hře o hospody.

EBF24

Pokud by skutečně Pernod Ricard předložil protinávrh, pak by hra dostala teprve spád. Jeho konkurenti by byli nuceni začít hrát proti němu. Všem pohybům na trhu proto bedlivě přihlíží kanadská nápojová skupina Seagram, která byla dlouho považována za ne jpravděpodobnějšího partnera nápojové divize Allied Domecq. Se vstupem takových gigantů by se však cena hospod mohla vytáhnout až ke čtyřem miliardám liber a možná i nad ně, tvrdí britský Sunday Times z minulého týdne.

Allied Domecq má sice s Whitbreadem uzavřenou klauzuli o exkluzivitě, pokud se však Punch Tavernes nebo třeba Bass rozhodnou podat oficiální návrh na koupi, Allied Domecq jej bude muset zvážit. Možný ústup od smlouvy s Whitbreadem však bu de Allied Domecq taky něco stát. Kdokoliv odstoupí od smlouvy, bude muset druhé straně zaplatit takzvaný „potratový poplatek kolem 25 milionů liber.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).