„Když jsme se do toho pustili, místní chodili kolem a klepali mi na okno, že je pěkné, že to opravuju, že ta ruina konečně k něčemu vypadá,“ vzpomíná Kříž. Prošel si nejen regionálními pivovary, ale zkušenosti sbíral i v Japonsku a na Barbadosu. Jeho obliba dějin a tradic se promítla nejen do budovy minipivovaru, ale i do způsobu vaření. Dělá jen spodně kvašená piva a navíc se jako jeden z mála sládků v Česku obejde bez drceného peletovaného chmele: „Vařím jen z lisovaného hlávkového,“ upozorňuje. Přestože používá především české suroviny, které patří k nejdražším, prodává pivo za více než příznivou cenu.
Hlavním důvodem, proč se do Brd vyplatí vyjet, je světlá nefiltrovaná dvanáctka.
Ve sklenici zaujme silnou sladovou vůní. Přestože má v sobě 4,5 procenta alkoholu, je nesmírně svěží, plnou chuť doplňuje jemný říz a nijak výrazná hořkost. Pitelnost je velmi dobrá a snad nikoho neurazím tvrzením, že dlouhodobě jde o jeden z nejlepších ležáků, které se v České republice vaří. Překvapila tmavá čtrnáctka, speciál zdobící výrazná hořkost a až surově nabroušená karamelová chuť.
Stejně jako dvanáctka si velký obdiv zaslouží i Křížova desítka. Plné a hořké pivo připomíná zašlou slávu dřívějšího klenotu českého pivovarnictví.
Nejlépe Fabián chutná přímo v pivovaru, kde je útulná nálevna s několika stoly nebo rozlehlá zahrádka ve dvoře, kam se místní naučili chodit po práci a turisté o víkendech. Se sládkem se dá vyrazit i na exkurzi. •
Malý pivovar Hostomice pod Brdy Pivovarská 214, Hostomice Sládek: Štěpán Kříž