Menu Zavřít

Hostomice pod Brdy

25. 5. 2020
Autor: Euro.cz

Výborný ležák od zručného sládka Hostomice jsou malebnou podbrdskou vesničkou, které donedávna chybělo cokoli, co by přilákalo přespolní. Dokud tam v roce 2014 sládek Štěpán Kříž společně s podnikatelem Karlem Greifem nepostavili minipivovar. S citem zrekonstruovali bývalou pivovarskou budovu, kde už se několik desetiletí nevařilo a z níž si JZD udělalo opravnu pro zetory.

„Když jsme se do toho pustili, místní chodili kolem a klepali mi na okno, že je pěkné, že to opravuju, že ta ruina konečně k něčemu vypadá,“ vzpomíná Kříž. Prošel si nejen regionálními pivovary, ale zkušenosti sbíral i v Japonsku a na Barbadosu. Jeho obliba dějin a tradic se promítla nejen do budovy minipivovaru, ale i do způsobu vaření. Dělá jen spodně kvašená piva a navíc se jako jeden z mála sládků v Česku obejde bez drceného peletovaného chmele: „Vařím jen z lisovaného hlávkového,“ upozorňuje. Přestože používá především české suroviny, které patří k nejdražším, prodává pivo za více než příznivou cenu.

Hlavním důvodem, proč se do Brd vyplatí vyjet, je světlá nefiltrovaná dvanáctka.

Ve sklenici zaujme silnou sladovou vůní. Přestože má v sobě 4,5 procenta alkoholu, je nesmírně svěží, plnou chuť doplňuje jemný říz a nijak výrazná hořkost. Pitelnost je velmi dobrá a snad nikoho neurazím tvrzením, že dlouhodobě jde o jeden z nejlepších ležáků, které se v České republice vaří. Překvapila tmavá čtrnáctka, speciál zdobící výrazná hořkost a až surově nabroušená karamelová chuť.

Stejně jako dvanáctka si velký obdiv zaslouží i Křížova desítka. Plné a hořké pivo připomíná zašlou slávu dřívějšího klenotu českého pivovarnictví.

Nejlépe Fabián chutná přímo v pivovaru, kde je útulná nálevna s několika stoly nebo rozlehlá zahrádka ve dvoře, kam se místní naučili chodit po práci a turisté o víkendech. Se sládkem se dá vyrazit i na exkurzi. •

bitcoin_skoleni

Malý pivovar Hostomice pod Brdy Pivovarská 214, Hostomice Sládek: Štěpán Kříž

  • Našli jste v článku chybu?