Menu Zavřít

Hostomický zázrak

2. 1. 2017
Autor: Euro.cz

Výborný ležák za dvacku se do PET lahví netočí Hostomice jsou malebnou podbrdskou vesničkou, které donedávna chybělo cokoli, co by přilákalo přespolní. Dokud tam v roce 2014 sládek Štěpán Kříž (na snímku) společně s podnikatelem Karlem Greifem nepostavili minipivovar. S citem zrekonstruovali bývalou pivovarskou budovu, kde už se několik desetiletí nevařilo a z níž si JZD udělalo opravnu pro zetory.

„Když jsme se do toho pustili, místní chodili kolem a klepali mi na okno, že je pěkné, že to opravuju, že ta ruina konečně k něčemu vypadá,“ vzpomíná Kříž s úsměvem. Prošel si nejen regionálními pivovary, ale zkušenosti sbíral i v Japonsku a na Barbadosu.

Jeho obliba dějin a tradic se promítla nejen do budovy minipivovaru, ale i do způsobu vaření. Dělá jen spodně kvašená piva Fabián – světlou desítku, dvanáctku a tmavou čtrnáctku –, a navíc se jako jeden z mála sládků v Česku obejde bez drceného peletovaného chmele. „Vařím jen z lisovaného hlávkového. Dělám to pouze já a jakýsi Budvar,“ vtipkuje Kříž.

Přestože používá především české suroviny, které patří k nejdražším, prodává pivo za více než příznivou cenu. Velkou desítku čepuje v pivovaru za 22 korun, dvanáctku za 24 a čtrnáctku za devětadvacet. Prý proto, že nechce dělat pivo jen pro turisty a v Hostomicích musí konkurovat dalším hospodám.

Hlavním důvodem, proč se do Brd vyplatí vyjet, je světlá nefiltrovaná dvanáctka.

Ve sklenici zaujme silnou sladovou vůní. Přestože má v sobě 4,5 procenta alkoholu, je nesmírně svěží, plnou chuť doplňuje jemný říz a nijak výrazná hořkost.

Pitelnost je velmi dobrá a snad nikoho neurazím tvrzením, že jde o jeden z nejlepších ležáků, které se nyní v České republice vaří.

V dobrém překvapila tmavá čtrnáctka. Nijak sladký speciál zdobí výrazná hořkost a až surově nabroušená karamelová chuť. Na zkoušku dobré, ale popíjet celý večer asi tohle pivo nepůjde.

Na hostomické pivo můžete narazit v restauracích v Berouně, Hořovicích či Lhotce. V Praze pak i v novém výčepu v Soukenické 17.

Nejlíp ale fabián samozřejmě chutná přímo v pivovaru. Nabízí se útulná nálevna s několika stoly nebo rozlehlá zahrádka ve dvoře. Ve výčepu je možné koupit sklenice s logem pivovaru, etikety či nakládaný hermelín, utopence a škvarky. Se sládkem se dá vyrazit i na exkurzi.

A kdo si chce odnést pivo domů, musí přijít s vlastní lahví. Štěpán Kříž totiž „petky“ nemá rád a fabiána do nich čepuje jen po velkém přemlouvání.

Malý pivovar Hostomice pod Brdy

bitcoin_skoleni

Pivovarská 214, Hostomice SLÁDEK: Štěpán Kříž NABÍDKA: pouze spodně kvašená piva: 10°, 12°, tmavé 14° a občasné speciály DOPORUČUJEME: čerstvě načepovaná dvanáctka v nekuřácké pivovarské nálevně OTEVŘENO: pondělí až pátek od 14.00 hod., o víkendech od 10.00 hod.

O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?