Nikoliv, nespletli jsme se! Mluvíme ovšem o královi hub. A opět nikoliv, není to hřib královský. Je to houba známá v latině jako tuber. V češtině lanýž. Královský pokrm to opravdu je, jak vám dosvědčí třeba Ital Luciano Savini. Jeho pes Rocco ho při venčení učinil milionářem.
Našel totiž kousek od Pisy největší bílý lanýž století. Dosahoval váhy 1,5 kilogramu a na aukci za něj Luciano získal rekordní cenu 330 tisíc dolarů (přibližně 8,4 miliónů korun). Tuhle pohádkovou cenu za „obyčejnou“ přísadu k těstovinám zaplatil majitel kasina z ostrova Macau Stanley Ho (ano, zní to jako z bondovky, ale kupodivu je to pravda).
I do luxusních pražských restaurací proudí v listopadu zásoby lanýžů, protože pro hosty je to stále vyhledávanější pochoutka. V Česku se houba příliš nesbírá. Roste v zemích s teplejším klimatem pod zemí, zpravidla v blízkosti kořenů některého z listnatých stromů. Vzhled má dost nevábný, ale vnitřek ukrývá úžasnou chuť a vůni.
Lanýže dělíme na tři základní typy – černý letní, černý zimní a bílý. Naleziště lanýžových diamantů jsou po celém světě, mimo nejproduktivnější Evropu zejména v Číně a USA. Za nejlepší jsou nicméně považováni lanýže z Itálie, z oblasti Piemonte.
Bílý lanýž je ze všech tří druhů nejchutnější a nejdražší. Cena kilogramu se na domácím trhu pohybuje okolo 80 tisíc korun, záleží na aktuální nabídce na trhu.
Nejjednodušší recepty s černým lanýžem jsou obyčejná míchaná vajíčka či čerstvé těstoviny, které se nastrouhaným lanýžem posypou.
Pokud si chcete pochutnat na nejlepších italských lanýžích, navštivte v termínu od 15. do 27. listopadu restauraci Bellevue. Speciální lanýžové menu tu doplňují o vína z piemontského vinařství Marchesi di Gresy.
Dýňová raviola, kaštanová omáčka, špeková pěna, bílé lanýže (Autor: Restaurace Mlýnec)