Menu Zavřít

Hra o Ježka

31. 1. 2002
Autor: Euro.cz

Pavel Drobil, Petr Lachnit

EBF24

PRAHA (mtc) - Dva nové kandidáty do prezidia Komise pro cenné papíry schválila minulý týden vláda. Jsou jimi Pavel Drobil, poradce náměstka ministra financí Jaroslava Šulce, a advokát Petr Lachnit. Drobil je též právníkem a je náměstkovým poradcem pro oblast kapitálových trhů. Lachnit působí v legislativní komisi vlády a specializuje se na obchodní právo, které přednášel na Právnické fakultě Karlovy univerzity. Kandidáty vybíral ministr financí bez jakýchkoli konzultací s vedením KCP. Lachnit (nejde o současného ministra, shoda jmen je prý náhodná) je podle zjištění MF Dnes členem ČSSD a Drobil zase členem ODS.
Nahradit by měli stávající komisaře Irenu Pelikánovou, které končí mandát v únoru, a Tomáše Ježka, který má být v prezidiu až do dubna. Jenže Ježek na rozdíl od Pelikánové již oznámil, že by měl zájem ve funkci setrvat. Podle zákona může ještě jedno období (tedy maximálně dalších pět let) ve vedení Komise působit.
Komisaře jmenuje prezident na návrh vlády. Václav Havel se ale již jednou přání Zemanova kabinetu ve věci obsazení prezidia vzepřel. V roce 1999 propukl ostrý spor mezi tehdejším předsedou Janem Müllerem a Tomášem Ježkem, ke kterému se přidali František Jakub a Irena Pelikánová. Vláda nakonec v roce 2000 navrhla prezidentovi, aby odvolal nejen Müllera, ale i Ježka. Tehdy se však Václav Havel postavil na stranu Tomáše Ježka a Zemanovu přání nevyhověl. I tentokrát by se Havel mohl snažit Ježka v prezídiu Komise udržet a jmenovat pouze jednoho nového komisaře. Ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republika Pavel Fischer podle MF Dnes řekl: „Komise potřebuje autoritu a stabilitu. Zdá se mi, že pro její budoucnost by bylo dobře kdyby jeden z členů prezidia, kterým mandát končí, mohl ve funkci pokračovat.“ Pelikánová však již dříve oznámila, že v Komisi setrvávat nehodlá.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).