Menu Zavřít

HRA O PENZIJNÍ FOND

30. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Union Group

PRAHA – Dozorčí rada ostravské Union Group bude v pondělí 27. listopadu projednávat nabídky zájemců o koupi skupiny. S vybraným investorem, pravděpodobně s CS First Boston, by měla zřejmě ještě týž den podepsat smlouvu o smlouvě budoucí.

Union Group jednala o svém prodeji se všemi potenciálními investory, tedy s rakouskou Raiffeisen Zentral Bank (RZB), francouzskou BNP Paribas a CS First Boston spolu s jeho dceřinou společností Winterthur (EURO 42/2000, 45/2000) a s pražskou Citibank. Těsně před očekávaným ukončením výběru se objevilo jméno dalšího zájemce, jímž je rakouská investiční banka Gutmann & Cie Praha. Zatímco první dva investoři nárokují státní garance za vybrané úvěry Union banky, zbylí dva údajně nikoliv.

Je ale pozoruhodné, že Mertlíkův náměstek Jan Mládek jménem ministerstva financí až 22. listopadu vyzval oba investory vyžadující státní garance, RZB a BNP Paribas, aby mu své nabídky předložili do 1. prosince. To je čtyři dny poté, co by dozorčí rada banky měla mít vybraného kupce.

CIF24

Některé zdroje uvádějí, že k nabídce CS First Boston se americká Citibank připojila proto, že ČNB u tohoto zájemce postrádala bankovního partnera. Týdeník EURO má informace, že vyjádření o zájmu Citibank o Union Group přišlo pouze od jednoho z lokálních reprezentantů americké banky. „Citibank nepostupuje společně s Winterthur a CS First Boston, uvedl pro týdeník EURO Michal Šušák, ředitel pražské CSFB. Nicméně CSFB, Gutmann & Cie a Citibank nedělaly v Union Group hloubkovou kontrolu hospodaření (due diligence), tudíž je otázkou, na základě jakých informací dospěly k názoru, že nebudou žádat vládní garanci. Naskýtá se další otázka: je vůbec možné, že dva zájemci, kteří hloubkovou kontrolu hospodaření již provedli, žádají státní garanci (minimálně 1,5 miliardy korun), avšak ti, kteří Union Group neznají zevnitř, mohou tvrdit, že garanci nepožadují?

Týdeník EURO má informace, že společnosti CSFB a Gutmann & Cie mají eminentní zájem získat od dozorčí rady Union Group zejména nenávratný exkluzivní mandát na převzetí Vojenského otevřeného penzijního fondu, který je nejlukrativnější částí skupiny. Zda se jim podaří vyřešit situaci v Union bance bez státních garancí, se ukáže až později, kdy ve skupině provedou due diligence.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).