Menu Zavřít

Hra o Valeského

2. 4. 2004
Autor: Euro.cz

Český Telecom/Eurotel

ebf - tip - debata

PRAHA (il) - Šéf Eurotelu Terrence Valeski se nestane členem představenstva Českého Telecomu. Generální ředitel dominantního operátora Gabriel Berdár nepředložil minulý týden návrh na jeho jmenování před jednáním dozorčí rady. Svůj krok odůvodnil tím, že vedení podniku nyní definuje rámec a principy spolupráce mateřské a dceřiné firmy. Stažení návrhu bylo v médiích prezentováno tak, jako by Telecom Valeského do svého představenstva nechtěl.
Informace týdeníku EURO potvrdily, že o tento post neměl zájem především sám šéf Eurotelu. Návrh navíc vznikal v době, kdy v Českém Telecomu neexistoval žádný orgán, který by mobilní dceru mohl řídit. Berdár jmenování stáhl až poté, co podvýbor dozorčí rady Telecomu pro odměňování, který se má vyjádřit ke jmenování každého vysoce postaveného manažera, údajně nedoporučil Valeského do představenstva. Důvody nejsou veřejnosti známé. Dobře informované zdroje nevylučují, že Valeski během krátké doby z vedení Eurotelu bude muset odejít.
Český Telecom v rámci změn po ovládnutí mobilního operátora vytvoří v Eurotelu, který je společností s ručením omezeným, dozorčí radu. Její členové mají být výhradně lidé z dozorčí rady Českého Telecomu: Ondřej Felix, Jan Juchelka (šéf FNM), Zdeněk Hrubý (náměstek ministra financí), Petr Zatloukal (ministerstvo vnitra) a Adam Blecha (ministerstvo informatiky). Toto složení již schválilo představenstvo Českého Telecomu, ale musí tak učinit i valná hromada.
Minulý týden rovněž zasedala komise na výběr poradce pro privatizaci Českého Telecomu. Radit státu by chtělo jedenáct zájemců (EURO 8/2004), z nichž by měl být nejdříve koncem dubna vybrán vítěz. Komisi opouští kvůli střetu zájmů předseda Fondu národního majetku (FNM) Jan Juchelka. Ten je členem dozorčí rady Komerční banky a právě konsorcium HSBC/Komerční banka nabídlo v tendru nejzajímavější kombinaci pro odměny z privatizačního výnosu.
Z informací, které týdeníku EURO potvrdilo několik na sobě nezávislých zdrojů, však vyplývá, že k prodeji Českého Telecomu by mohlo dojít zcela odlišným způsobem. Zájem o přímý prodej totiž v posledních týdnech údajně projevuje německý Deutsche Telekom, který prý nabízí až 130 miliard korun. Zdroje hovoří o tom, že na transakci pracuje bývalý šéf společnosti Patria, finančník Zdeněk Bakala. „Není to pravda. Když ale chcete slyšet můj osobní názor, tak si myslím, že to tak nedopadne,“ řekl Bakala.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).