Menu Zavřít

Hradecká nemocnice vybuduje operační centrum s 21 sály za více než dvě miliardy korun

19. 4. 2017
Autor: čtk

Fakultní nemocnice v Hradci Králové chce do konce roku 2026 vybudovat chirurgické centrum za 2,4 miliardy korun. Projekt počítá s přístavbou Pavilonu akademika Bedrny, který následně projde rekonstrukcí. Nové centrum spojí téměř všechny chirurgické obory v nemocnici pod jednu střechu.

„Vznikne jeden z největších integrovaných operačních traktů v České republice s 21 operačními sály, včetně hybridního operačního sálu, operačních sálů pro robotickou chirurgii nebo sálů pro jednodenní chirurgii, což přinese efektivní využití zdravotnických technologií, sálové kapacity i personálu,“ uvedl vedoucí projektu modernizace chirurgických oborů Jan Vojáček.

Nové centrum se 420 lůžky nabídne také nové multioborové septické oddělení, umožní přítomnost rodičů na pokojích u dětských pacientů a nabídne další zázemí pro pacienty, jako například restaurační a obchodní zónu či dětský koutek.


Miliardář Radovan Vítek investuje do estetické chirurgie:

Estetická chirurgie na sjezdovce: Vítek se vrhá na zdravotnictví

Radovan Vítek


Nemocnice již vyhlásila architektonickou soutěž, kterou organizuje MOBA studio. „Modernizace chirurgického centra je pro naši nemocnici a významnou část města Hradce Králové jedinečný projekt. Od soutěže bychom chtěli ta nejlepší řešení kvalitních autorů, vždyť její výsledek zde bude na dlouhá desetiletí. Inspirovali jsme se architektonickou soutěží Kampus Albertov, která přinesla velmi zajímavé nápady a kvalitní výsledky. Věříme, že obdobně úspěšní budeme i v Hradci,“ uvedl ředitel hradecké nemocnice Vladimír Palička. Výsledky dvoukolové soutěže by mohly být známé v polovině listopadu.

CIF24

Podle harmonogramu by nemocnice chtěla v roce 2019 získat stavební povolení a o rok později vybrat dodavatele. Stavba přístavby je plánovaná na léta 2021 až 2023, v letech 2024 až 2025 má být opraven Bedrnův pavilon z roku 1985. V roce 2026 by měla být celé centrum uvedené do provozu. Financování je ze 70 procent zajištěné ministerstvem zdravotnictví, zbytek by měla zajistit nemocnice.

Ze zdravotnictví čtěte více:

Nejvíc klientů přibude pojišťovně ministerstva vnitra

Srdce za půl miliardy. Za 10 let transplantace zachránila stovky pacientů

Alzheimer. Léčba stojí pojišťovny miliardu a nemoc se závratně šíří


  • Našli jste v článku chybu?